Tata objasnio zašto nikada neće šetati sam po svom kvartu: Ovo je moja stvarnost

Tata objasnio zašto nikada neće šetati sam po svom kvartu: Ovo je moja stvarnost
Foto: Facebook

ŠETNJA po svježem zraku ili vježbanje na otvorenom su stvari o kojima većina ne razmišlja previše, ali za Shola Richardsa iz Los Angelesa jednostavna stvar poput šetnje po vlastitom kvartu može biti prepuna opasnosti.

Na Facebooku je ovaj 45-godišnji tata otkrio kako izgleda šetnja jednog visokog, atletski građenog crnca. U svojoj objavi je objasnio razliku u tome kako ga prolaznici gledaju kada šeta sa psom i dvjema kćerima, 11-godišnjom Kaylom te osmogodišnjom Niom, a kako kada šeta sam. Naime, ako šeta sam, većinom ga vide kao prijetnju.

"Dva puta dnevno šetam psa Acea po svom susjedstvu s jednom ili s obje moje kćeri", napisao je. "Znam da se to ne čini kao da je vrijedno spomena, ali evo nešto što moram priznati: uplašio bih se smrti kada bih šetao bez njih i psa."

Ubojstvo Georgea Floyda koje je počinio policajac iz Minnesote izazvalo je lavinu reakcija i prosvjeda zbog rasizma koji još uvijek, nažalost, postoji, a upravo na to se osvrnuo i ovaj tata.

"Jako mi je žao što je u ovoj zemlji opasno biti netko tko nema bijelu kožu", jedan je komentar na Facebooku.

"Ljuti me i žalosti što mržnja i diskriminacija imaju dovoljno snage da degradiraju i ugrožavaju tolike živote", piše u nastavku.

"Napisao sam ovu objavu potaknut potpunim bijesom", izjavio je u razgovoru za Today Richards, koji živi u Los Angelesu sa suprugom Amber Richards i njihovim kćerima te je nastavio: "Nedavne vijesti o Ahmaudu Arberyju, Breonni Taylor, Christianu Cooper i Georgeu Floydu su me emocionalno slomile. Iskreno sam osjetio razaranje duše. Nisam jeo, nisam spavao i gubio sam na težini. Mnogi moji dobronamjerni bijeli prijatelji nisu bili u stanju razumjeti dubinu moje tuge pa sam htio opisati svoje iskustvo u nadi da će im ono biti korisno."

U objavi koja je dosad podijeljena više od 540 puta pozvao je svoje prijatelje bijelce na akciju, tražeći od njih da progovore i da ne budu tihi kad vide nepravdu. Reakcija na njegove riječi uglavnom je bila pozitivna.

Kad su u pitanju njegove kćeri, Richards je rekao da ga brine svijet u kojem živimo.

"Kao roditelju, slama mi srce da iskustvo rasizma nije nešto od čega ih mogu zaštititi ili na što ih mogu pripremiti", zaključio je ovaj tata te na kraju svoje objave poručio: "Što se mene tiče, nastavit ću hodati ovim ulicama držeći ruku svoje 8-godišnje kćeri, u nadi da će nastaviti čuvati svog tatu od zla."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara