Vrijeme kupke utječe na san djeteta: Evo koje stručnjaci smatraju idealnim

Vrijeme kupke utječe na san djeteta: Evo koje stručnjaci smatraju idealnim
Foto: 123 RF

ISTRAŽIVANJE objavljeno u časopisu Sleep Medicine Reviews otkrilo je najbolje vrijeme za kupanje vašeg mališana kako bi brže i ljepše utonuli u san. 

Skupina biomedicinskih stručnjaka s The University of Texas iz Austina analizirala je podatke tisuće prijašnjih studija o utjecaju kupke na bolji san, nakon čega su došli do zaključka da je dijete najbolje okupati sat do dva prije spavanja.

Dakle, ako vaše dijete ide spavati oko 20 sati, najbolje vrijeme za toplu kupku je između 18 i 19 sati. Također se pokazalo da topla kupka može smanjiti vrijeme koje je potrebno djeci da zaspu i to u prosjeku za deset minuta. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by erin 🌿 decor • diy • lifestyle (@elizabethjoandesigns) on

Osim toga, važna je i temperatura vode. Stručnjaci procjenjuju da bi ona trebala biti oko 40 Celzijevih stupnjeva. 

"Kada smo pregledali sve dosad učinjene studije, primijetili smo značajne razlike u podacima. Zbog toga smo sve nalaze odlučili staviti na hrpu i tako doći do nekih novih saznanja", rekao je dr. Shahab Haghayegh, glavni autor studije.

Poznato je da tople kupke i tuševi stimuliraju termoregulacijski sustav tijela, poboljšavaju cirkulaciju, ali i pomažu prirodnom cirkadijanskom procesu, odnosno prirodnom ritmu spavanja. 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara