Zbog ovog uznemirujućeg razloga promislite prije nego djecu ostavite bez nadzora

Zbog ovog uznemirujućeg razloga promislite prije nego djecu ostavite bez nadzora
Foto: 123RF

KAKO bi se roditeljima olakšala svakodnevica, prije četiri godine razvijena je usluga YouTube Kids. Zamišljena je kao rješenje da djetetu omogućite bezbrižno gledanje animiranih klipova i crtića dok ne obavite kraće poslove. 

Međutim, pokazalo se da sustav sadrži nedostatke i da nije posve siguran, kao što su iz YouTubea rekli. Sada se već više od godinu dana aplikacija bori s uklanjanjem uznemirujućih videozapisa koji na prvu ponekad ne djeluju nimalo opasno.

Najpoznatiji primjer toga bio je zapis “Johny Johny Yes Papa” koji je iskrivio poznatu dječju pjesmicu koja govori o tome kako se ne smije lagati i jesti šećer. Djecu i roditelje je uznemirio zbog pojavljivanja bebe koju u jednom trenutku počnu kontrolirati demoni. 

Wired piše su se pojavili i drugi sadrži koji uključuju nasilje nad djecom, primjerice Peppa Pig koja jede slaninu te Psići u ophodnji koji pokušavaju počiniti samoubojstvo.

Većina tih sadržaja djeci se sama nudila kao preporuka na desnoj strani ekrana, a omogućena je zahvaljujući algoritmu osmišljenom s ciljem maksimiziranja vremena gledanja, ali koji ne odabire sadržaje prikladne za određenu dob. Do takvih se sadržaja moglo doći naizgled nevinim pretraživanjem pojmova “Mickey Mouse” ili “Donald Duck”.

U lipnju 2017. godine je YouTube ažurirao smjernice sigurnosti, a u studenom 2017. obećali su provođenje strožeg nadzora, kao i blokiranje neprimjerenih komentara u videozapisima prilagođenima djeci.

U rujnu ove godine roditeljima je postala dostupna mogućnost da djeca gledaju isključivo sadržaje koje su sami ručno odobrili. Odrasli mogu odabrati određene videozapise, kanale ili popise za reprodukciju koje će dijete gledati, a da im se pritom ne nude preporučeni sadržaji te ne mogu sami tražiti druge videozapise.

Prilikom odabira zbirki videozapisa, tim koji stoji iza usluge YouTube Kids sugerira da je najbolje odabrati takozvanog “pouzdanog partnera”, a što je značajka koju su pokrenuli u travnju. To uključuje poznata imena poput PBS Kids i Sesame Workshop.

Budući da se ograničenja usluge YouTube još uvijek poboljšavaju, uvijek postoji mogućnost da kreatori uznemirujućih načina otkriju put do korisnika, u ovom slučaju djece pa je preporučeno blokirati i prijaviti svaki neprikladan sadržaj na koji naiđete.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara