Znate li tko je glavni krivac što žene i danas tjeraju na porod u ležećoj pozi?

Znate li tko je glavni krivac što žene i danas tjeraju na porod u ležećoj pozi?

Foto: 123rf/Pinterest

KRIV je izopačeni kralj zbog vrlo bizarnog razloga.

On je, zamislite, htio bolje vidjeti porod pa je promijenio cijelu priču oko rađanja od koje se moderno društvo ne može odlijepiti već dugih 200 godina. Iako, danas pogotovo, znamo da je puno lakše roditi iz sjedeće, čak i stojeće poze. Ali, ne...

>>Je li ovo zaista najlakša poza za rađanje?<<

O svemu tome pisalo se na portalu IFLScience.com, gdje kažu da danas postoje mnoge poznate prednosti rađanja u čučnju, sjedećoj pozi, klečeći, samo da se ne leži na leđima, jer upravo tada zdjelica postaje uža, a prohodnost kroz porođajni kanal uža i teža.

>>Zašto više žena ne rađa u ovoj pozi kad je tako doista lakše<<

Puno je i dokaza da upravo ležanje na leđima produžava porod i usporava kontrakcije, ali moderno društvo to još uvijek ne čuje pa žene i dalje u najvećoj mjeri rađaju upravo tako (kako im je naloženo). Kao da još uvijek slušaju onog izopačenog kralja Luja XIV. zbog kojeg je ova praksa i postala aktualna.Upravo je on glavni krivac ovog nesporazuma kojem se i danas slijepo vjeruje, a on je, kažu stručnjaci u ovom tekstu, promijenio način rađanja samo zato što je silno uživao gledajući žene kako istiskuju njegovu djecu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kralj je za svog života (1638. - 1715.) dobio 22 djece, što od svojih žena, što od ljubavnica, a iako je imao dobre razloge da napravi što više djece i tako svojoj lozi osigura nasljedstvo, manje je poznato da je Luj XIV. doista obožavao gledati porode i volio je od njih raditi veliku pompu. Uz gledatelje.

>>Bolna istina o porodu<<

"Uživao je gledajući kako žene rađaju, ali postao je frustriran nejasnim pogledom na porod kad su žene rađale na stolici", spominje se u tekstu pod nazivom "Evolucija porođajnih poza", objavljenom u časopisu American Journal of Public Health, profesorice Lauren Dundes, i zato je, zaključuje ona, "ženama naredio da će rađati u novoj pozi kako bi mogao vidjeti svaki detalj. Pritom je inzistirao da na porodima sudjeluju i muškarci".

Iako su stoljećima pa i tisućljećima prije kralja Luja XIV. žene rađale u uspravnijim položajima.No, njegov izopačen i autoritativan stav morao je snažno utjecati na ondašnje stanovništvo pa su se s godinama te nove poze za rađanje i gledanje proširile svijetom i od tada još uvijek vladaju porodima. Pogotovo u zapadnom svijetu, unatoč modernim dokazima da bi se ta stara i nelogična praksa trebala napustiti.

Doduše, rodilje su već odavno shvatile da je zato ta poza i danas lakša i bolja liječnicima, pa je i to sigurno jedan od razloga što se one masovno ne bune protiv kreveta i ne potiču da se ova "novija" praksa ne promijeni. Novija u odnosu na tisućljeća rađanja na stari i prirodniji način.

A iako profesorica Dundes nije sto posto sigurna da je za novu pozu kriv samo i isključivo kralj Luj XIV., mnoga su istraživanja pokazala su da je on doista volio gledati porode, pa se nekako upravo s njegovo vladavinom pojavila ta ideja da se iz prostora za rađanje izbace stolčići, a ubace kreveti i žena smjesti u ležeći položaj.

Možda da je i sam mogao roditi, ova ležeća poza ne bi toliko morila suvremene žene.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara