Obična hrana koju jedemo skroz krivo
Foto: Instagram
ZNATE li kako se jedu meso i krumpiri? Ili kelj? Ili rajčica? Kladimo se da ne znate.
Česte ljetne kombinacije na stolu, meso s roštilja, krumpiri, rajčice, ponekad nešto na žlicu poput kelja, puno povrća, orašastih plodova, jaja, voćnog osvježenja ... Sve vam je to naravno poznato. Znate li kako ćete to pojesti?
No ekipa s portala Mashed misli da ne znate. Oni tvrde da sve ove namirnice možemo jesti bolje i zdravije, ne onako kao smo navikli.
Pa da vidimo što oni kažu o tome:
Krumpir
Prije nego što ga pripremite na bilo koji način, s njega ćete skinuti koru. Ne? Onda ste rijetki. Jer kora, kažu oni, ima najviše vlakana, ima puno vitamina C i zato biste ga trebali pripremati samo s dobro opranom korom.
Jaja
Bijeli omlet zdravija je varijanta? Nije, tvrde oni, to je samo manje masnija varijanta, a mast iz žumanjaka ionako nije loša.
Brokula
Kad pripremate brokulu, na kojih god način želite, prvo skinete cvjetove s peteljki?
I tako bacite gomilu dobrih nutrijenata iz peteljki koje će vašem obroku dati još malo sočnosti. Ponekad je to i dvostruka porcija brokule, zar ne?
Rajčica
Divno ljetno niskokalorično povrće. Čisti ju je grijeh jesti ikako drugačije nego sirovu!
Ne, tvrde oni, u termičkoj obradi rajčica omogućuje znatno višu koncentraciju antioksidansa po kojoj je čuvena. Uživajte stoga u salatama, ali dobar dio ljetine spremite za kasnije.
Kelj
Tek ga rijetki jedu sirovog jer je malo žilav pa se čini teže probavljiv. Ali sirovi kelj je, tvrde oni, zakon, a tako je lako omekšati ga i učiniti još zdravijim.
Samo nekoliko minuta namažite ga s malo kiseline, limunova soka ili malo octa i dobro ga "zgužvajte". Postan će mekan i podatan, savršen za ljetne salate.
Orašasti plodovi
Onima koji moraju prigristi nešto konkretno u međuobroku, orašasti plodovi su odličan izbor, ali ako vam ne sjedaju najbolje, ako ih vaš organizam jako sporo probavlja, namočite ih malo. Tako ćete ih moći lakše probaviti.
Sir
Ovo možda ne trebamo ni govoriti, ali sir je jako zdrava namirnica ako se jede sirova. Topljenu varijantu ostavite za rijetke recepte.
Meso
Meso ljeti? Na roštilju, naravno!
No ne pretjerujte. Dokazano je da se pečenjem na roštilju, posebno crvenog mesa, povećava količina kancerogenih tvari pa stoga i ovu ljetnu razbibrigu na otvorenom dozirajte u što manjim količinama.
Kurkuma
Odjednom je cijeli svijet poludio za pićima s kurkumom, a nitko se pritom više ne sjeća činjenice da je kurkuma toliko silno djelotvorna samo ako je u kombinaciji s mastima, a dokazano i s paprom.
Pića bez masti i papra dat će vam samo začin iz kojeg vaše tijelo neće dobiti sve one super stvari zbog kojih slavimo kurkumu.
Lan
Nikada nemojte jesti i kupovati lan u zrnu. Tako će većina nutrijenata samo "protrčati" kroz vašu probavu, tvrde oni. Ako imate lan u zrnu, radije ga sameljite i ubuduće ne kupujte više lanene sjemenke u zrnu. Mljevene ćete ionako moći iskoristiti na gomilu načina.
Voće
Unatoč obilju i ukusnoj zamjeni za vodu, voće ipak nemojte piti. Najedite se žvakanjem, a napijte vodom.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati