Ovaj recept za quiche upravo nam je postao najdraži. Isprobajte ga što prije
QUICHE je slana pita od prhkog tijesta i preljeva koji se najčešće sastoji od jaja i mlijeka. Podlogu možete raditi od raznih vrsta brašna i u preljev dodati začine po želji, a i s punjenjem se možete maksimalno poigrati i dodati sve što volite, ali i što vam već neko vrijeme "smeta" u frižideru.
Mi smo za nadjev iskoristili ostatke kuhane šunke od Uskrsa, a u tijesto smo stavili malo mljevenih čvaraka i ispalo je top! Ova nam je podloga za quiche najbolja do sada - nećete intenzivno osjetiti čvarke, ali daju onaj prepoznatljivi slankasti okus. Recept s točnim količinama sastojaka i detaljnim uputama je OVDJE.
Savjeti iz prve ruke
Zapisali smo i par savjeta kako bi vam priprema tekla skroz glatko.
1. Ako doma nemate razne vrste brašna, to je ok. Mi smo ovdje koristili polubijelo i bučino, ali pšenično će isto poslužiti svrsi. Svinjsku mast možete zamijeniti maslacem (samo nemojte margarinom), no nama se upravo mast pokazala odličnom jer je logičan izbor uz čvarke, a i tijesto je ispalo jako prhko.
2. Mljeveni čvarci u tijestu ispali su pun pogodak. Kako smo i gore napisali, dali su onaj specifičan slankast okus i podloga je sve, samo ne dosadno prhko tijesto. Pripazite na sol, to jest količinu koju ćete dodati u tijesto, da ne bude preslano ako su čvarci slaniji.
Dodali smo mljevene čvarke (sigurno vam je nekad ostalo od čvarkuša, a ovih par hladnijih tjedana prije ljeta je savršeno vrijeme da te viškove iskoristite), no možete koristiti i čvarkomaz - on je kremastiji pa ćete u tom slučaju trebati žlicu, dvije više brašna za zamijesiti tijesto.
3. Povrće koje stavljate može biti ono koje vam se mota po frižideru i hitno se treba iskoristiti. Ono što uvijek napominjemo kao važno pravilo kod quichea je da ne trpate previše povrća koje samo po sebi često ima dosta vode da vam se cijeli quiche ne razmoči.
4. U preljev možete umjesto krem sira dodati i svježi, ali i žlicu, dvije milerama da bude kremastiji. S obzirom na to da ne začinjavamo povrće koje ide u punjenje, s preljevom dodajem quicheu što je potrebno. Osim soli, svježe mljeveni crni papar već nam se više puta pokazao kao klasičan, ali jako dobar izbor. Nemojte se bojati dodati malo ljutine s mrvljenim peperoncinima.
5. Ovaj problem shvatit ćete tek kad dođete do ovog koraka pripreme - ako mislite da nemate dovoljno mirne ruke da quiche s punjenjem i preljevom prenesete od radne plohe do pećnice, onda stavite sve osim preljeva i njega prelijte preko nadjeva i tijesta kad kalup smjestite u pećnicu. Sve će ostati lijepo i uredno i nećete morati čistiti cijelu kuhinju dok je quiche u pećnici. Kad bude pečen, pustite da se ohladi, a onda ga režite.
6. Važan je i odabir kalupa za quiche. Ako koristite onaj keramički u jednom komadu, vrlo vjerojatno ga nećete moći izvaditi van cijelog. No, prednost je što je dublji pa možete staviti više nadjeva. Ipak, mi smo ovog puta koristili onaj limeni s odvojivim dnom (staklenim - to je zgodno jer možete i rezati na tome). Ovaj naš je prastar, ali ima ih za kupiti gotovo svuda.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati