Što je bolje za klimu, lokalna jabuka ili ona prevezena 18.000 km? Nije jednostavno
PREMA studijama Svjetske trgovinske organizacije (WTO), kupnja lokalno uzgojene jabuke nije uvijek bolja za klimu od kupnje jabuke prevezene preko 18.000 kilometara, na primjer s Novog Zelanda. "Većina ljudi misli da je regionalni proizvod nužno dobar za okoliš, a to je veliki nesporazum", rekao je glavni njemački ekonomist WTO-a Ralph Ossa za agenciju dpa.
To nije uvijek točno. Naime, kaže Ossa, jabuke s Novog Zelanda zimi su "zelenije" od jabuka iz Njemačke, jer su njemačke jabuke bile u hladnjačama, a to troši energiju. Emisije zbog prometa čine samo relativno mali udio ukupnih emisija dok proizvod dođe na tržište, rekao je Ossa. U slučaju hrane, to je u prosjeku 10 posto. No postoje velike razlike u emisijama iz proizvodnje.
"Nije točno da je uvoz uvijek loš"
"Ako je povrće ili voće u sezoni u drugoj zemlji, a ne u našoj, te se kod nas uzgaja u grijanom stakleniku ili je održavano u hladnjači, tada su proizvodne emisije lokalno proizvedene robe često veće nego u drugoj zemlji", naglasio je Ossa i dodao da nije točno da je uvoz uvijek loš.
Globalna bi trgovina mogla biti značajna u smanjenju emisija štetnih za klimu, rekao je Ossa. Da bismo to postigli, moramo drugačije trgovati, a ne manje, rekao je. "Trgovina može biti važan pokretač klimatske politike", kaže on.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati