10 pogrešaka pri korištenju tampona koje radi većina žena

10 pogrešaka pri korištenju tampona koje radi većina žena
Foto: Instagram

LJETI puno više žena poseže za tamponima tijekom onih dana u mjesecu.

Glavni razlozi za to su odlazak na plažu i laganija ljetna odjeća kroz koju bi se uložak nazirao. No mnoge žene koje tampone koriste samo u ljetnim mjesecima nesvjesno rade i neke tipične pogreške s njima od kojih neke mogu ozbiljno ugroziti zdravlje. Provjerite o kojim je pogreškama riječ i ubuduće ih obavezno izbjegnite.

1. Perete ruke samo nakon umetanja tampona

Ruke je potrebno temeljito oprati i prije stavljanja tampona kako biste izbjegle opasne infekcije na intimnom području koje mogu uzorkovati razne bakterije koje se nalaze na rukama.

2. Ne umećete tampon dovoljno duboko

Jedan od glavnih pokazatelja da tampon niste umetnuli dovoljno duboko jest ako ga osjećate u tijelu. Tampon ne biste uopće trebali osjetiti u sebi, a ako je umetnut preplitko, riskirate i neželjene nezgode.

3. Uvijek koristite istu veličinu tampona

S razlogom postoje razne veličine tampona koje odgovaraju različitim danima mjesečnice. Kada je krvarenje obilnije, odaberite veće, a u zadnjim danima mjesečnice posegnite za tamponima manje veličine.

4. Prerijetko mijenjate tampon

Tampon je potrebno mijenjati svakih četiri do pet sati, čak i kada je mjesečnica slaba, kako biste spriječile razvoj bakterija.

5. Koristite tampon kada imate iscjedak

Jači iscjedak sredinom ciklusa normalna je pojava kod većine žena, no to nije razlog za korištenje tampona. Tada će vam pomoći i tanki dnevni ulošci, dok vam za odlazak na kupanje neće biti potrebno ništa. Korištenjem tampona za vrijeme iscjetka možete poremetiti prirodnu kiselost vagine i uzrokovati upalu.

6. Nosite tampon uoči mjesečnice i nakon nje 

Kao i kod prethodne situacije, korištenje tampona kad nemate mjesečnicu može poremetiti prirodnu kiselost vagine, stoga se ne preporučuje da ga stavljate iz mjere predostrožnosti.

7. Ne mijenjate tampon nakon obavljene nužde

Iako nije potrebno promijeniti tampon nakon baš svakog obavljanja male nužde, nakon tri do četiri odlaska na toalet to biste ipak trebale napraviti kako biste spriječile moguće infekcije zbog nakupljanja bakterija iz mokraće.

8. Ne mijenjate tampon nakon plivanja

Nakon plivanja u moru ili bazenu obavezno biste trebale promijeniti tampon jer končić namočen klorom ili slanom vodom može izazvati iritaciju kože.

9. Tampone držite na neprimjerenom mjestu

Tampone je potrebno držati u zatvorenom i suhom mjestu, najbolje u ladici u toaletu. Ako ih držite na mjestu gdje mogu biti poprskani vodom, mogu se uništiti pa ćete ih morati baciti.

10. Koristite tampone s mirisom

Tamponi s mirisom kod žena s osjetljivom vaginom mogu izazvati iritaciju i svrab pa ih je bolje izbjegavati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara