9 pogrešaka koje radiš kada je alkohol u pitanju
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: Tumblr, Giphy
PRIPREMI se na novi način pijuckanja čaše crnog vina nakon napornog dana.
1. Ne stavljaš vino u hladnjak
Što je vino hladnije, to bolje pokazuje svoju svježinu, dok će toplije vino samo bolje demonstrirati koliko je alkoholno. Ako je vino dulje u hladnjaku, prije posluživanja ga ostavi 15-ak minuta na sobnoj temperaturi.
2. Pjenušac se ne otvara okretanjem pluta, već boce
Grlo boce obuhvati rukom, a palac stavi na pluto. Drugom rukom uhvati dno boce te ga počni polako okretati. Što je boca hladnija, bit će manje pritiska, što znači da su manje šanse da ćeš napraviti nered.
3. Pivo na suncu pije se iz boce, a ne iz limenke
Limenke su pravilniji način. Zašto? Jeff Alworth, autor knjige "The Beer Bible", otkriva kako čim je pivo izloženo svjetlosti, kemijski proces pretvara spojeve u njemu u aromu, koju on uspoređuje s mirisom tvora. A kada se to dogodi, nema načina da se stvar ispravi.
4. Piješ topla alkoholna pića
Znamo, očajna vremena zahtijevaju i očajne mjere, no 10 minuta nije puno vremena. Napuni kantu/kiblu s jednakim dijelovima leda i vode te dodaj u nju šaku grube soli. Zatim stavi bocu u kantu, tako da voda dođe skroz do njezinog grla. 10-20 minuta takvog hlađenja jednaka je hlađenju pića dva sata u hladnjaku. No, pazi da ne radiš najveću pogrešku, a to je da u vodu staviš samo dno boce.
5. Kupuješ votku s okusima
Puno bi bolje bilo kada bi sama dodala voće u nju. Dovoljno je izabrati voće po svom ukusu te ga staviti u posudu, zajedno s alkoholom. Što više voća imaš, to će i okus biti jači, logično. Ostavi voće tako najmanje jedan dan, kako bi dobila puni okus.
6. Čašu s vinom uvijek puniš do vrha
Možda je dan bio toliko stresan i naporan, da ti je upravo to ono što trebaš. No, umjesto da jednu čašu napuniš skroz do vrha, razdijeli to vino u dvije čaše. Vino u punoj čaši ne može tako dobro razviti svoju aromu te se previše zagrije, jer dulje i stoji.
7. Brineš o redoslijedu kojim piješ različita pića
To je potpuno besmisleno, odmah da ti kažemo. Ono što je puno bitnije jest tvoja odgovornost, odnosno ne pretjerivanje te puno vode tijekom takvih "veselih" izlazaka, na koju često zaboravljamo.
8. Tekila, sol i limeta
Tekila se zapravo treba srknuti, a ne konzumirati nakon soli, limete i udarca čaše u stol. Ako piješ kvalitetnu tekilu, okus će biti dobar i bez dodataka.
9. Nikad ne promućkaš i pomirišeš vino prije ispijanja
Možda to nisi znala, ali to zapravo poboljšava njegov okus i aromu. Mućkanjem se molekule kisika miješaju s vinom te se okus pojačava. Neki profesionalci to rade prije svakog gutljaja. Ako to ne napraviš, tvoje vino će ti podariti samo 50 posto svog mirisa i okusa, a ti želiš 100 posto od njega.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
Učitavanje komentara
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati