Curo, organiziraj se: Kako izvući najbolje od dana

Foto: Shutterstock

DAN ti izgleda kao dugi niz obveza? Radiš od "jutra do sutra", a svejedno ne stižeš obaviti sve što si naumila?  Obveze se gomilaju, a ti uzaludno pokušavaš obaviti sve i ne uspijevaš?

Sigurno si već bezbroj puta čula rečenicu: "Organiziraj svoje vrijeme i sve ćeš stići!" , no evo kako to zaista učiniti:

Popis obveza

Napravi popis obveza za sutra već danas! Tako ćeš već ujutro znati kako će ti dan izgledati i koja zaduženja moraš obaviti. Ipak, ograniči popis na samo 5 stvari. Njih ćeš zaista obaviti te nećeš osjećati grižnju savjest. Procijeni koliko ti je vremena potrebno za svaku radnju i zapiši uz svaku stavku na popisu. Nemoj se vući kroz dan, već obavi sve u minimalnom roku. Neka ti popis sadržava većinu stvari koje se odnose na taj pojedini dan (pranje rublja, priprema za sastanak, kupovina i slično), dok jedna stavka obvezno mora biti dio tvog dugoročnog plana (projekt za posao, učenje stranog jezika itd).

Rutina je u ovom slučaju dobra

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Uspostavi rutinu! Rutina je podcijenjena, a zapravo je idealna za sitne i dosadne svakodnevne poslove koje se trebaju obaviti. Jednom kad je usavršiš, svakodnevno pospremanje nećeš ni primijetiti, a zauzet će ti zaista mali dio dana. Jutra su savršena za brzinsko pospremanje. Dok si još pospana (i dok se još kuha kava) nekoliko minuta potroši na tu "beskorisnu" aktivnost. Kad uvečer dođeš u urednu kuću, bit ćeš zahvalna sama sebi što si ujutro pospremila!

Odmori se, ipak si ti najvažnija stavka svog života!


Nemoj zanemariti važnost odmora. Organiziraj si svaki dan, bez iznimke, pola sata odmora. To je vrijeme kada se mozak opušta i priprema za nove pothvate. Osmisli nekakvu kreativnu, ali opuštajuću aktivnost. Bit ćeš odmornija, zadovoljnija, a danu ćeš dodati malo dinamičnosti. Dok se opuštaš ni slučajno nemoj razmišljati o obvezama koje slijede, jer tako odmor zapravo i nije odmor!

Dobar san je neizbježan

Ne obavljaj ništa kasno uvečer. Za produktivan dan ključan je dobar san. Ako ne dobiješ dovoljno sna, ni najbolji popis neće biti učinkovit.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara