Kako se nositi s napadima panike

Foto: Shutterstock

NAPADI tjeskobe/panike najčešće se manifestiraju kroz neugodne simptome poput ubrzanih otkucaja srca, teškog disanja, znojenja, drhtanja i vrtoglavice. Javljaju se nakon zastrašujućih i nenadanih događaja koji su ostavili ozbiljan trag na psihi pojedinca. Doživjeti napadaj panike može biti vrlo potresno iskustvo, ali zato postoji nekoliko rješenja koja će ti pomoći olakšati takve trenutke:

Fokusiraj se na trenutak

Tjeskoba je zapravo strah od nepoznatog, reakcija na nešto što bi se moglo dogoditi. Kad tjeskoba počne ovladavati tobom, često se dogodi da ti kroz glavu prolaze suluda pitanja, koja najčešće počinju sa "Što ako...?", a najbolji način za rješavanje ovakvih situacija je taj da se fokusiraš na trenutak. Zaboravi na sve ostalo. Ako je potrebno, pokušaj izgovoriti naglas rečenice tipa "Upravo sjedim na kauču ili upravo pijem čaj. Na sigurnom sam."

Diši

Vježbanje tehnika disanja vrlo je važan proces u nadvladavanju problema sa tjeskobom. Najbitnije je duboko i koncentrirano disati te se fokusirati na otpuštanje negativnosti iz uma.

Slušaj glazbu

Pusti svoj omiljeni album za koji si sigurna da će umiriti tvoje nervozne misli. Glazba ima velik utjecaj na ljudske emocije i raspoloženje.

Pusti emocije van

Ponekad je tjeskoba samo posljedica emotivnog preopterećenja. Dobar plač čini čuda i jedan je od boljih načina suočavanja s negativnim osjećajima.

Razgovaraj s frendicom

Sigurno imaš frendicu koja na tebe djeluje umirujuće. Nazovi je ili još bolje - dogovorite se za susret. Riječ-dvije utjehe u takvih trenucima znače puno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara