Kako živjeti dulje i kvalitetnije

Kako živjeti dulje i kvalitetnije

Foto: Screenshot YouTube

ZNAŠ li na koje sve načine možeš produžiti i poboljšati svoj život? Mi ti donosimo neke od njih.

1. Smijeh


Kad se smijemo tijelo otpušta manje hormona stresa, koji uzrokuje bolesti i pospješuje procese starenja. Zato je smisao za humor apsolutni „must have“ svake sezone.

2. No stress

Što možeš danas, ne ostavljaj za sutra, jer ćeš u suprotnom neprestano razmišljati o nedovršenim zadacima i biti pod stresom.

3. Dobar san


Da, to je ona teza o minimalno osam sati sna. A znaš li da spavanje u zamračenoj sobi još dodatno pridonosi produljivanju životnog vijeka?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
4. Intimnost

Redoviti seksualni odnosi također će ti pomoći, jer u sebi sadrže dva bitna faktora za produljivanje života - opuštanje i povezivanje s partnerom. Jutarnji seks oslobađa hormon dobrog raspoloženja, pa se parovi cijeli dan osjećaju bolje.

5.  Kvalitetna prehrana


Što je tvoja prehrana šarenija, to je ujedno i zdravija. Voće i povrće bogato je antioksidansima koji usporavaju procese starenja.

6. Kretanje

Za dobro zdravlje dovoljno je 30 minuta bilo koje tjelesne aktivnosti dnevno. Za još bolje zdravlje, neka ti se u npr. šetnji pridruži još netko. Druženjem s dragim osobama se, među ostalim, borimo protiv usamljenosti i depresije.

7. Pomaganje


Dokazano je da ljudi koji pomažu drugima žive dulje i imaju mnogo manje zdravstvenih problema od onih koji misle samo na sebe. To nas čini sretnijima, smirenijima i ispunjenijima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara