Koliko traje idealni popodnevni drijemež?

Foto: weheartit

DRIJEMANJE je svakako jedan od onih malih životnih užitaka, koje si svatko može priuštiti.

Prema jednom istraživanju, djeca koja ne odspavaju barem malo u popodnevnim satima, manje su sretna, više tjeskobna te su pokazala manje vještina u rješavanju problema, a slično se pokazalo i kod odraslih. Istraživači s Berkeleya, s druge strane, dokazali su kako drijemanje od sat vremena može itekako povećati sposobnost učenja i pamćenja.
 
To je idealno vrijeme za popodnevni drijemež, no nemaju svi takav učinak. Neki mogu ostaviti dojam razdražljivosti i umora. 
 
1. 10-20 minuta
 
Oni koji imaju vremena samo za super kratki spavanac, nakon njega mogu očekivati nalet budnosti i energije. S obzirom da ćeš za to vrijeme biti samo u NREM fazi sna (bez brzog pokretanja očiju), neće ti biti teško probuditi se.
 
2. 30 minuta
 
Stručnjaci tvrde da pola sata sna može ostaviti osjećaj kao kod mamurluka i to do 30 minuta nakon buđenja.
 
3. 60 minuta
 
Ovo je idealna duljina spavanja za sve one koji žele poslije bolje učiti i pamtiti činjenice, lica i imena. Moguće je da ćeš osjetiti malu slabost nakon što se probudiš, ali ona će brzo proć, prenosi The Wall Street Journal.
 
4. 90 minuta
 
To je već puni ciklus sna, u kojem ćeš prijeći u REM fazu sna (fazu brzog pokretanja očiju). No, drijemanje od sat i pol može poboljšati tvoje emocionalno i proceduralno pamćenje  te čak potaknuti kreativnost.
 
Pssst! Iako znamo da si je to teško priuštiti u današnje vrijeme, stručnjaci ističu kako je najbolje vrijeme za drijemež između 13 i 16 sati, jer to neće poremetiti tvoj noćni san.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara