Krećeš u potragu za poslom? Poslušaj sljedeće savjete!

Foto: DKNY

PROBIVŠI granicu od 350.000 nezaposlenih, lako možemo zaključiti da nam u državi ne cvjetaju ruže. No, sjediti doma i čekati da se kriza prilagodi nama, a ne obrnuto, nipošto nije opcija, jer se to nikada neće dogoditi. Upravo zato je bitno da momentalno prebaciš sve svoje vrline u petu brzinu i napokon se pokreneš. Donosimo ti nekoliko korisnih savjeta za traženje posla.

1. Kvalitetan CV

Taj savjet čula si bezbroj puta i već ti pomalo ide na živce, ali bez kvalitetnog cv-a doista nema ništa. To znači da on mora biti kratak, pregledan, točan i isticati sve tvoje prednosti i dosadašnje uspjehe. U traženju posla skromnost nije vrlina.

2. Online profil


Linkedln, Facebook, Twitter. Svaki ti može pomoći da se u kratkom vremenu povežeš sa mnogo različitih ljudi. Pritom imaj na umu što dijeliš s ljudima na svojim društvenim profilima – neukusne slike i statusi su zabranjeni!

3. Bez odugovlačenja i srama

Kada čuješ za neki zanimljiv posao ili pronađeš oglas na webu, nemoj odugovlačiti sa prijavom. Također, nije sramota pitati za posao i biti uporan, dapače. Nitko nije počeo od vrha. Ono što ti dodatno može olakšati pronalaženje posla je da se raspitaš među prijateljima i poznanicima znaju li nekoga tko traži nove zaposlenike. Imati „vezu“ također nije sramota. Ona je samo lakši način da dođeš na put koji vodi prema uspjehu, ako to doista želiš.

4. Različite opcije

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi u početku otvorena i za one manje zanimljive ili slabije plaćene poslove, jer i takvi poslovi stvaraju nove (bolje) prilike. Svaki početak je težak. Bitno je samo da si u svakom trenutku u interakciji s ljudima, jer nikad ne znaš otkuda sve vreba prilika. Nitko za tebe neće saznati dok zavaljena u fotelju nestrpljivo čekaš novu epizodu nekog turskog čušpajza i kukaš.

5. Priprema, pozor, odbijanje

Sve ima svoje loše strane, pa tako i traženje posla. Zato se pripremi na odbijanja. Da, u množini. Možda najkorisniji savjet koji možeš dobiti je da ne dopustiš da te tako nešto obeshrabri i natjera da izgubiš nadu, jer uvijek postoji novi dan i nova prilika.

Traženje posla je posao sa punim radnim vremenom i ponekim prekovremenim satom – od listanja oglasnika i pretraživanja web-a (uključujući i društvene mreže), do povezivanja s ljudima koji znaju ljude. Upornima se na kraju sve već nekako isplati. I zapamti, jedini neprijatelj kojeg možeš susresti na tom putu si ti sama – tvoja lijenost i neborbenost. U takvom stanju uma nam je jedino kritičnost na razini,  jer uvijek je problem u drugima. Sve ostalo je ispod svake razine, jer propuštamo prilike koje nam osiguravaju sreću i uspjeh.

Zato drage naše, Index rouge vam u 2013. želi mnogo uspjeha i izbjegavanje neuspjeha. Budite hrabre i sigurne u sebe, a i sreća će tu već nekako upetljati svoje prste, kao i u svemu u životu. Sretno!
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara