Lavanda, vanilija, jasmin..prirodni mirisi za sreću, ljepotu i zdravlje

Foto: Shutterstock

DOBRO znate da mirisi ožive uspomene. Vjerojatno ste to doživjeli kad ste negdje naletjeli na miris jabuka i cimeta te se sjetili Božića kod bake pa ste se osjećali kao da ste ponovno curica... I da, vjerojatno ste se uvjerili u moć mirisa jer ne samo da podnosite, nego i volite miris svog dečka kad se vrati onako znojan iz teretane. O, da, mirisi imaju nevjerojatan učinak na naše emocije, um i tijelo. Sad kad to znate, zašto ne biste upregnuli mirise da rade za vas. Dokazano je da neki mirisi mogu osvježiti vaš um, pomoći vam da bolje i više pamtite. Neki drugi vas mogu natjerati da malo jače zapnete na treningu i, zamislite, da vam se vježbe koje izvodite čine fizički manje zahtjevne. Neke arome imaju moć razbuditi vas, neke vas smiruju, neke vam stvaraju jači osjećaj bliskosti, a neke pružaju utjehu.

Zato ćemo vas pitati: imate li već svoju aroma lampu u koju ćete nakapati nekoliko kapljica ulja geranija koji će vam, pazite sad, olakšati simptome PMS-a?

Kad želite miran san, stavite li kapljicu lavande na jastučnicu? Koristite li mlijeko za tijelo koje sadržava miris koji energizira? 

Vanilija

Ako trebate utjehu, pomirišite vaniliju. A ako trebate svježi dašak kreativnosti, pomirišite vaniliju! Njezina aroma djeluje umirujuće na emocije, ali svejedno potiče um na kreaciju pa iskoristiti to. Ah, da ne zaboravimo – navodno ima i afrodizijačka svojstva.

Lavanda


Čitate li ovo negdje na obali dok do vas dopire opojni miris lavande? Super, onda ste sigurno u zenu jer ova ljubičasta ljepotica djeluje umirujuće. Kap-dvije na jastučnici ili tuširanje sredstvom koje je sadrži pomoći će vam da brže zaspite. Laku noć...

Geranij

O-bo-ža-va-mo njegov miris, ali ovaj cvijet je puno više od toga. Dokazano je da miris geranija stimulira određena područja u mozgu zadužena za hormonalni balans, što vam može pomoći da olakšate tegobe PMS-a. Kakav super trik. :)

Metvica

Metvica će vaš trening držati na nivou: njezin miris potaknut će vas da se gibate, a same će vam se vježbe činiti lakšima. Hura!

Jasmin

Miris cvijeta otpušta kemikalije dobrog raspoloženja, smanjuje tjeskobu i daje polet, a njegov čaj pomaže pri mršavljenju pa ako želite skinuti koji kilogram, popijte barem šalicu dnevno (još je bolji u kombinaciji sa zelenim čajem).

Miris zrna kave


Smirit će vas i učiniti manje razdražljivima dan nakon neprospavane noći-

Limun

Iscijedite kap-dvije i pomirišite usred radnog dana ili kad spremate ispit: izoštrit ćete um i povećati radnu sposobnost. P. S. Od ostatka napravite limunadu za detoksikaciju.

Izvor: Cosmopolitan.hr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara