One su puno više od modne opsesije: Cipele odražavaju tvoj karakter!

One su puno više od modne opsesije: Cipele odražavaju tvoj karakter!

Foto: Charlotte Olympia

ŠTO ste danas obule? Trendi balerinke? Vrtoglave potpetice ili pak udobne tenisice? Štogod imale na nogama, ljudi će po tome procijenjivati vaš karakter i to s 90 postotnom točnošću, barem ako je vjerovati najnovijem istraživanju objavljenom u Journal of Research in Personality.

Istraživači su fotografirali studente u cipelama koje nose najčešće, a zatim su ih zamolili da ispune detaljan obrazac s pitanjima o njihovoj osobnosti. Potom su druge sudionike istraživanja zamolili da pogledaju fotografije obuće i da procijene kakvu osobnost ima osoba koja ih nosi. Začudo, pogodili su gotovo sve - dobnu skupinu, prihode, političke aspiracije pa čak i emotivnu stabilnost te svjesnost o određenim problemima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cipele pružaju korisne informacije o njihovim vlasnicima. One imaju praktičnu primjenu, a također služe i kao neverbalni odašiljač simboličnih poruka. Ljudi, očito, pridaju veliku pažnju onome što oni sami pa i drugi nose", pisalo je u znanstvenom radu "Shoes as a Source of First Impressions".

Očekivano, pokazalo se da imućniji nose i skuplje cipele, dok ekstrovertirane osobe posebno vole jake boje. Također je jako zanimljiva činjenica kako praktične i funkcionalne cipele biraju komunikativni ljudi, cipele do gležnja oni agresivniji a neudobne cipele pak biraju oni smirenijeg karaktera. Najgore prolaze oni s dosadnjikavim odabirom cipela jer, navodno, teško ulaze i ostaju u vezama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara