Seks i kazna: Najčudnije sankcije kroz povijest

Seks i kazna: Najčudnije sankcije kroz povijest

Foto: Agent Provocateur

DANAS je seks kažnjiv jedino ako ga prakticirate u javnosti ili na silu, no povijest bilježi jako čudne sankcije za stvari koje su povezane sa njime. Možemo biti sretni da smo se rodili u moderno vrijeme, jer bi većina nas završila na lomači, barem ako je suditi po starim običajima:

1. Mokri snovi

U Bibliji ne postoji razlika između tijela i uma, te oboje moraju biti sasvim čisti ako želite izbjeći Božji gnjev. U stara vremena nije čak bilo dopušteno ni sanjati seksi snove: Krevet muškarca koji ih je sanjao postao bi onečišćen, plahte beskorisne dok se pošteno ne izribaju, a svaka keramička posuda koju je muškarac dotaknuo morala bi se razbiti u sitne dijelove, kako bi se poništio efekt onečišćenja nad njima. Nakon tjedan dana razbijanja svake posude koju dotakne, muškarac je morao potražiti svećenika koji će mu pomoći žrtvovati golubice i tražiti oprost.

2. Jezopotamija


U Mezopotamiji se preljub muškarca nikada nije kažnjavao. Žena koja je imala ljubavnika, s druge strane, bila bi osuđena na smrt. Nabijanje na dugačak kolac bio je kraj njenih muka, no prije toga je morala proći javno ponižavanje, brijanje glave i hodati gradom sa užetom provučenim kroz nos. Izgleda da je odavno praksa sankcionirati samo žene za preljub.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
3. Grčka ko Grčka

Kada bi muškarac u Grčkoj saznao da ga je žena prevarila, imao je pravo kazniti njenog ljubavnika guranjem oštrih ili špičastih predmeta u njegov anus. Uz to, imao ga je pravo silovati, a sve s ciljem da ga ponizi i od njega učini “ženu“, te mu na taj način uništi socijalni status.

4. Djevice su krive za sve nevolje


U starom Rimu, Vestalke su bile svećenice, djevice i uživale su velike privilegije u odnosu na ostale žene. Smatralo se da gubitak njihovog djevičanstva znači opasnost za Rim, a svaki put kada bi Rimsko Carstvo izgubilo rat ili bi ga pogodila nekakva nepogoda, smatralo se da to znači da je Vestalka bila seksualno aktivna. Za kaznu bi ju živu zakopali u malu, namještenu sobicu, te prikrili sve tragove.

5. Kršćani u reprezentativnom izdanju

Srednjevjekovna kršćanska doktrina branila je seks između muža i žene prva tri dana braka, ali nisu stali na tome: Seks je bio zabranjen nedjeljom, srijedom, petkom i subotom, tri tjedna nakon Uskrsa, tri dana prije Pentekosta, dva mjeseca prije Božića, i u vrijeme mnogih drugih blagdana. Također je bio zabranjen tijekom trudnoće, dojenja ili menstruacije, što je ostavljalo otprilike četiri dana u mjesecu kada je bilo dopušteno voditi ljubav. Čak i u tim dopuštenim danima, seks se morao odvijati noću, bez previše dodirivanja i neuobičajenih poza, a oralni i analni seks bili su kažnjivi sa do 25 godina posta i apstinencije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara