Šest stvari o kojima trebaš razmisliti prije nego tražiš povišicu

Šest stvari o kojima trebaš razmisliti prije nego tražiš povišicu

Foto: Glamour

AKO si jedna od onih sretnica koje danas uopće smije razmišljati o povišici, postoji nekoliko stvari o kojima bi trebala razmisliti prije nego išta pitaš.

1. Tvoje vrijednosti
 
Razmisli o tome zašto smatraš da zaslužuješ više novaca. Da, teško si radila za to i osjećaš da si ju zaslužila, ali tvom šefu trebat će više od toga. Koji su tvoji uspjesi? Kako si pridonijela radu tvrtke? Također, ako si plaćena manje od onih koji su na istom položaju kao ti, to bi mogao biti jedan od argumenata za spomenuti.
 
2. Informacije
 
Prije nego postaviš ovo pitanje, napravi malo istraživanje o tome koliko bi trebala iznositi tvoja plaća, na temelju svog položaja, uloge i iskustva. Nemoj "lupati" brojeve tek tako.
 
3. Pravo vrijeme
 
Znamo da ti trebaš taj novac sad, ali što ako novca nema? Također, pokušaj procijeniti kakav je dan tvom šefu. Čini se kao sitnica, ali to može itekako utjecati na njegov odgovor.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
4. Dogovori sastanak
 
Sad kad si opskrbljena svim relevantnim informacijama, moraš se osigurati da će tvoj šef tada biti slobodan. Upravo zato, dogovori susret s njim, što će pokazati tvoju profesionalnost.
 
5. Taktika
 
Ovdje je u pitanju novac, a ako bilo koja strana ima mogućnost da se "cjenka", ona će to sigurno iskoristiti. Zato ne bi bilo loše tražiti malo više (ne govorimo o nekom smiješnom i nerealnom iznosu) pa ako i to bude odbijeno, i dalje ćeš biti u plusu.
 
6. Fleksibilnost
 
Ne pričamo bajke, naravno da postoji šansa da će tvoj prijedlog bit odbijen. No, bitno je da znaš da, ako se to i dogodi, postoje načini na koje nikako ne smiješ reagirati, a oni podrazumijevaju ljutnju i monolog o tome kako se osjećaš nezadovoljno i necijenjeno. Možda postoje neke druge pogodnosti, koje momentalno možeš ugrabiti, jer uvijek je bolje išta nego ništa, iako ti se to sad ne čini kao neka utjeha.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara