Životne lekcije koje naučimo tek nakon diplome

Foto: Tumblr

NA dan kad diploma napokon dospije u ruke, ti si nepobjediva. Nakon otprilike tjedan dana, zaželiš si dobrodošlicu u stvarni život.

1. Posao se neće naći sam
 
Drugim riječima, svijet ti ne duguje ništa. Možeš imati tri diplome ako treba, i dalje ćeš morati sama tražiti posao i nećeš biti pošteđena svega što dolazi s tim. Iako neće biti nimalo lako prihvatiti činjenicu da ti se trud na fakultetu neće tek tako isplatiti, što se prije pomiriš s činjenicom da je malo toga u životu pravedno, bit će ti lakše. 
 
2. I kad ga nađeš, neće biti lako
 
Zaboravi da ćeš odmah naći posao iz snova, jer nećeš. Prvo ćeš volontirati, kuhati kave, ostajati zadnja u uredu i družiti se s poslovima koje nitko drugi neće raditi, ali sve će to biti dobra škola.
 
3. Fakultetska prijateljstva neće više biti tako intenzivna
 
Većina nas misli kako će prijatelji koje smo stekli na faksu, biti prijatelji za cijeli život. U dobru i u zlu. Neki će bit - jedan, dva možda. Mjesec dana nakon što prestanu grupna učenja, predavanja i kave u pauzama, s polovicom njih nećeš više pričati.
 
4. Smirit ćeš se
 
Iako si za vrijeme studiranja svaki dan bila negdje, a niti jedan vikend nije mogao proć bez izlaska, nakon diplome te će se stvari itekako promijeniti. Možemo tražiti razloge i razloge zašto je to tako, ali sve stane u sljedeću rečenicu: jer ti se više neće dat! Uvijek isti ljudi, iste stvari, drugi dan boli glava, novčanik je prazan, a za te novce mogla si negdje otputovati ili dobro pojesti.
 
5. Trebaš vremena za sebe
 
Da se nadovežemo na prethodnu točku. U ovim godinama svaki se izlazak počinje primjećivati na tebi. Ako si još među sretnicima koji su našli posao, znači da pola dana provedeš sjedeći. Uz to, slave se rođendani kolega, poslovni uspjesi, oproštaljke, organiziraju se domjenci, što znači da uvijek ima hrane i pića. Nemoj pasti u zamku. Sada više nego ikad trebaš vremena za sebe, a teretana je odličan hobi.
 
6. Veze postaju ozbiljnije
 
Ljubavne veze nisu iste s 19 i s 25. S 19 nije problem hodat s nekim godinama i ne potegnuti pitanje budućnosti. S 25 već polako čujemo otkucavanje biološkog sata, koji nekako postaje sve glasniji. Također, svađe više nisu toliko česte i strastvene. Zašto? Jer vam se ni to više ne da! A i djeca postaju sve slađa...
 
7. Iskrenost postaje zabrinjavajuća
 
Čisto sumnjamo da si s 22 prijateljici rekla "on je idiot, a ti još veći što trpiš njegova ...". Ili "počni tražiti posao, jer imaš previše godina za ljenčarenje". S 25+ takve stvari postaju normalne, jer se razina tolerancije sve više i brže smanjuje. Jedino što prijateljici ne bi smjela reći ni sa 22, ni sa 25+ je "zdebljala si se". Osim ako ti je već dosta života.
 
8.  Kod kuće je najljepše
 
Lijepo je imati vlastiti stan i mir. I kućnog ljubimca, kojeg nikad nisi mogla imati, dok si živjela sa starcima. No, budimo realni. Svi bi se mi vratili pod mamin i tatin krov, jer kakvi god bili, uvijek je sve bilo skuhano, speglano i plaćeno. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara