Anina seksi kuhinja: Zeleni specijaliteti
Foto: Filip Dizdar
MOŽDA do sada nisi pridodavala pažnju boji hrane koju jedeš, no mnogi nutricionisti tvrde da ona utječe na našu psihu. Osim toga, dokazano je da lijepo dekorirana hrana može u nama probuditi glad i kad smo siti. Osim što boje utječu na naše raspoloženje, prema njima također možemo odrediti je li hrana svježa, kako je prerađena, i koje hranjive tvari sadrži. Hrana nas zapravo "hrani" i svojom bojom. Zelena boja smiruje, pa je stoga nutricionisti preporučuju onima koji imaju naviku brzo jesti, pa ako si jedna od takvih - preporučamo da malo odmoriš uz naš ovotjedni "zeleni meni".
Zelena juha
Potrebno ti je:
pola male šalice glatkog bijelog brašna
200 g vrhnja za kuhanje
1 brokula
maslac
Priprema :
Operi brokulu i nareži je, stavi je kuhati u slanu vodu 15-ak minuta. U drugom loncu preprži brašno na malo maslaca dok ne požuti te dodaj brokulu koju ćeš prije izmiksati s malo vode u kojoj se kuhala. Zatim na brašno i izmiksanu brokulu dodaj i ostatak vode u kojoj se kuhala. Ostavi 5 minuta na vatri, a zatim dodaj vrhnje za kuhanje i prokuhaj još 5 minuta. Posoli i i začini po želji.
Zelena rolada
Potrebno ti je:
200 g zamrznutog ili 500 g svježeg špinata
7 jaja
kiselo vrhnje
5 žlica pšeničnog oštrog brašna tip
50 g sira gaude
250 g svježeg sira
250 g šunke
U slučaju da si se odlučila za svježi špinat, skuhaj ga u vodi, ocijedi i izmiksaj, a ako je zaleđen potrebno ga je odlediti i dobro ocijediti od viška vode. U dvije posude odvoji bjelanjke i žumanjaka od 5 jaja. U žumanjke dodaj sol, Vegetu, 2 žlice kiselog vrhnja, 2 žlice ulja i špinat te ih izmiksaj u kašu. Od bjelanjaka napravi čvrst snijeg, pa ga zajedno s brašnom lagano umiješaj u žumanjke. Na lim stavi papir za pečenje te po njemu rasporedi dobivenu smjesu. Stavi u pećnicu oko 25 minuta na 180°C. Pečenu roladu stavi na vlažnu kuhinjsku krpu, zarolaj po dužini i pusti da se hladi. Za filu skuhaj 2 jaja te izvadi iz njih žumanjke te ih zgnječi ih vilicom i dodaj naribanu gaudu i 100 g svježeg sira. Smjesu namaži na roladu kada se ohladi, te na nju stavi šunku i ostatak svježeg sira koji možeš pomiješati s vrhnjem. Roladu čvrsto zarolaj i omotaj prozirnom folijom te stavi u hladnjak da se okusi bolje povežu. Kada se dovoljno ohladi nareži je na ploške i posluži.
Zelene bombe
Potrebno ti je:
200g bijele čokolade
180g slatkog vrhnja
100g maslaca
100g mljevenih pistacia
Priprema:
Očisti pistacije i prelij ih kipućom vodom kako bi ih lakše oljuštila. Ostavi ih da se dobro osuše. Vrhnje ugrij dok ne zakuha a zatim ga prelij preko čokolade i mješaj dok se ne istopi, dodaj pistacije i maslac. Ohladi smjesu u hladnjaku pa formiraj kuglice i uvaljaj ih u čokoladu ili smrvljene pistacije.
Dobar tek!
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati