Kakav utjecaj vaša veza ima na vaš napredak u karijeri

Kakav utjecaj vaša veza ima na vaš napredak u karijeri
Foto: Instagram

DA vaša veza ili brak mogu utjecati i na vašu karijeru, dokazalo je istraživanje koje je trajalo čak pet godina. 

Studija objavljena u stručnom časopisu Psychological Science dokazala je da osobe koje imaju partnere s izraženom osobinom savjesnosti češće dobivaju povišice, promaknuća te da su zadovoljnije i uspješnije u poslu koji rade. 

Znanstvenici su tijekom pet godina promatrali više od 4 i pol tisuće bračnih parova i njihov profesionalni napredak, raspodjelu kućanskih poslova, slobodno vrijeme i sveopće zadovoljstvo u braku. Sudionici su ispunili i test osobnosti koji je bio fokusiran na pet glavnih osobina ličnosti: suradljivost, ekstrovertnost, neurotičnost, savjesnost i otvorenost. 

Osobe čiji je partner bio ocijenjen kao vrlo savjesna osoba, ostvarivale su znatno veći uspjeh nego one čiji su partneri bili nesavjesni. Savjesnost kao osobina pokazatelj je da ta osoba shvaća važnost napornog rada, poštovanja pravila i organizacije te je vrlo odgovorna, pouzdana i karijeru smatra jednim od prioriteta. Savjesni partneri bili su manji izvor stresa za svoju drugu polovicu koja se osjećala sigurno i zadovoljno u svojoj vezi jer je dobivala partnerovo razumijevanje.  

Inače, ovi zaključci izvedeni su bez obzira na to je li partner bio zaposlen ili ne, je li radio od kuće i slično. Također, rezultati istraživanja podjednako su primjenjivi na oba spola. 

 

 

 

 

  

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara