Pet mitova o kosi u koje trebate prestati vjerovati

Pet mitova o kosi u koje trebate prestati vjerovati
Foto: Instagram

KAO i o modi i make-upu, postoje brojni mitovi i kada je riječ o kosi. 

Vjerujemo da ste za sve ove navode čule, ali i da u neke čvrsto vjerujete. Nažalost, moramo vas obavijestiti da je riječ o mitovima koje trebate prestati uzimati u obzir. 

1. Prhut znači da imate suho vlasište 

Ne biste vjerovale, ali prhut se pojavljuje na tjemenu koje proizvodi višak sebuma. Ako ste do sada koristile šampon za suhu kosu, preporučujemo vam da ga zamijenite šamponom specijaliziranim za uklanjanje prhuti. 

2. Kosu je bolje sušiti na zraku

Iako toplina sušila za kosu može površinski oštetiti dlaku, sušenje na zraku utječe na samu strukturu vlasi. Voda prisutna na vašoj kosi dulje vrijeme odstranjuje sva prirodna ulja s dlake i stvara pritisak na nju. Najbolja opcija je cirkuliranje hladnog i toplog zraka sušilom za kosu ili sušenje na zraku kada je vani izrazito toplo. 

3. Češće češljanje čini kosu zdravijom

Učestalo češljanje može ravnomjerno rasporediti prirodna ulja zbog čega će kosa izgledati ljepše, no previše češljanja može utjecati na pucanje vlasi. 

4. Redovito šišanje pospješuje brži rast kose

Nažalost, to nije točno. Kosa raste iz vlasišta, a ne iz vrhova pa učestalost šišanja nema nikakve veze s bržim rastom kose. Rast kose mogu ubrzati razna ulja i tinkture, a redovitim šišanjem vaša će kosa izgledati urednije i zdravije. 

5. Sijeda kosa nastaje od živciranja

Za sijede vlasi ipak je zaslužna genetika i, naravno, starenje. Starenjem naše tijelo proizvodi manje melanina, što rezultira sivim i bijelim vlasima. Ipak, ono što živciranje može pospješiti je pojačano ispadanje kose. 


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara