Pet očitih znakova da prečesto perete kosu

Pet očitih znakova da prečesto perete kosu
Foto: Instagram

POSTOJI šansa da prečesto perete svoju kosu, osobito ako je šamponirate svakog dana, piše Insider.

Može vam biti primamljivo prati kosu svakog jutra, osobito ako se ona brzo masti, ali to može izazvati i brojne druge probleme, uključujući i uklanjanja važnih esencijalnih ulja s vašeg tjemena.

"Ne postoji određen broj koliko bi puta tjedno trebalo prati kosu. To ovisi o teksturi vaše kose, vaše prirodne proizvodnje ulja i slično. Ipak, obratite pažnju na sitne znakove koje vam vaša kosa šalje i to vam može pomoći da osmislite najbolji raspored pranja", kaže Tonya Le, frizerka slavnih osoba.

Ako vam brzo blijedi, možda biste trebali rjeđe prati kosu 

Ako bojite kosu, odgovor na pitanje koliko vam dugo boja ostaje postojana, može vam ukazati perete li je prečesto.

Također je važno koristiti šampon i regenerator za obojenu kosu.

"Perite kosu tri do četiri puta tjedno odgovarajućim šamponom i regeneratorom/maskom namijenjenima obojenoj kosi. Između pranja osvježite kosu šamponom za suho pranje po svom izboru", kaže Le.

Suha kosa može biti još jedan znak da je prečesto perete

Kada često perete kosu, to može narušiti i njenu teksturu.

"Potpuni nedostatak vlage zbog ispiranja ulja, može uzrokovati suho, perutavo tjeme pa kako se vaše tjeme suši, tako se suši i kosa", kaže Le.

Ako vaša kosa počne gubiti svoj sjaj, Le predlaže upotrebu hidratantnih proizvoda koji mogu pomoći u "obnavljanju ispucale kose čineći je mekšom, boljom i, što je najvažnije, bujnijom".

Krajevi brže pucaju

"Ako primijetite da vam krajevi pucaju više i brže nego obično, to također može biti znak prekomjernog pranja. Vlažna je kosa dodatno podložna oštećenju i pucanju, pa što je više perete, to su veće šanse da će pucati",  kaže Le.

Ako vaša kosa gubi sjaj, moguće je da ste uklonili previše ulja s tjemena

Kako prekomjerno pranje uklanja ulje s vašeg tjemena, to može uzrokovati i da vam kosa postane manje sjajna.

"Sjajna kosa je zdrava kosa. Dakle, ako vam se kosa ne sja, to može značiti da nije hidrirana. Šampon ispire vaše prirodno ulje, ostavljajući unutarnji sloj nezaštićenim", kaže dalje Le.

Ako imate dosta peruti, to može značiti da vam je prekomjerno šamponiranje isušilo tjeme

Le kaže kako možete primijetiti da imate dosta više peruti u kosi ako je često perete, što se događa kada vam je tjeme previše isušeno i počinje se ljuštiti.

"Smanjivanje količina šamponiranja kose pomoći će vam da vaše uljne žlijezde obavljaju svoju funkciju kako trebaju i umirivati vaše tjeme prirodno. Ako je perut intenzivna, za to se možete pobrinuti tretmanom pilingom, s uljem čajevca. Obavezno koristite šampon protiv peruti dok se perut ne ukloni"; završava Le.

Sada kada znate koji su znakovi prečestog pranja kose, OVDJE doznajte koliko često biste je zaista trebali prati, ovisno o njezinom tipu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara