Priča o namazu koji osvaja: 15 stvari koje niste znali o Nutelli

Priča o namazu koji osvaja: 15 stvari koje niste znali o Nutelli

Foto: Nutella.com,Instagram, Ilustracija Index, weheartit

JESTE li već proslavili Svjetski dan Nutelle uz malo kruha ili možda slasni cupcake?

Najpopularniji namaz na svijetu, koji savršeno spaja okus lješnjaka i čokolade postoji već 70 godina, a mi vam donosimo zanimljive činjenice koje o "Nutelli" sigurno niste znali!

1. Nutella je nastala zbog nestašice kakaoa u 2. svjetskom ratu

2. Osmislio ju je talijanski pekar, Pietro Ferrero 1946. godine. Pietro je napravio gustu pastu od šećera, lješnjaka i malo kakaoa, kako bi njegove mušterije utažile želju za čokoladom. Smjesa je bila gusta i mogla se rezati.3. Prvo ime ovog namaza bilo je "Giandujot", po tada poznatom komedijašu

4. Tvrtku "Ferrero" Pietro je osnovao 1946. godine

5. 1951. ova popularna pasta dobila je kremasti oblik i novo ime - "Supercrema"6. 1964. godine Pietrov sin Michele unaprijedio je recept i namazu dao ime koje se proslavilo - "Nutella"!

7. 1965. "Nutella" je dospjela u Njemačku i potpuno osvojila tržište, a od 1966. mogli su je kupiti i Francuzi.8. 2005. godine "Nutella" je okupila 27,854 ljudi an jednom stadionu u Njemačkoj na najvećem kontinentalnom zajedničkom doručku. Ovaj uspjeh ušao je u Guinnessovu Knjigu rekorda.

9. 2007. godine kreiran je "Svjetski dan Nutelle" i od tada ga slave svi obožavatelji ovog namaza10. U svijetu se svake 2.5 sekunde proda jedna staklenka "Nutelle"

11. "Nutella" se u svijetu prodaje u 75 zemalja

12. Postoje i "Nutella" zločinci! 2013. jedna je banda u Njemačkoj ukrala staklenke ovog namaza u vrijednosti od 20,000 dolara!

13. Nutella je u Italiji postala popularna uz pomoć malog trika - nudili su besplatan "premaz" svakom djetetu koje bi se pojavilo sa šnitom kuha. Dobra strategija!

14. Svoje dijete ne smijete nazvati "Nutella", tvrtka je zaštitila to ime

15. Za proizvodnju "Nutelle" koristi se čak 25 posto zaliha lješnjaka u svijetu!

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara