Rouge preporuka: Ljubavno posredovanje za početnike

Rouge preporuka: Ljubavno posredovanje za početnike
Foto: Instagram, Promo

U ovim danima koji su tako vrući, a k tome tako dugo traju, svako osvježenje dobro je došlo. Često čujemo izraz „lagano ljetno štivo“, ali on je varljiv. Neki ga koriste kao negativnu etiketu kojom se želi reći da knjiga nije kvalitetna ili dovoljno ozbiljna. No mi vas pitamo: kada umjesto osvježavajućeg morskog vala što vam hladi noge dobijete samo toplinski val, što vam tada treba? Srećom, odgovor znamo – dobra knjiga uz koju je lakše podnijeti vrućine. I opet srećom, imamo savršenu preporuku za vas.

Roman Maddie Dawson „Ljubavno posredovanje za početnike“ (engl. Matchmaking For Beginners) bio je veliko iznenađenje američke književne scene u ljeto 2018. godine kada je postao jedno od najomiljenijih ljetnih štiva. Istovremeno duhovita i ozbiljna, to je opuštajuća knjiga namijenjena svima koji se žele zaljubiti ili već jesu zaljubljeni. Ljudi, ljeto je, neka bude i romantično.

'Marnie MacGraw želi običan život – supruga, djecu, veći automobil i kuću u predgrađu. Pred udajom je za muškarca iz svojih snova, uvjerena je da je i takav život pred njom. A tada Marnie upoznaje Blix Holliday, neobičnu pratetu svojeg zaručnika sklonu ljubavnom posredovanju, i sve se odjednom mijenja – baš onako kako što joj je Blix rekla da hoće. Kad joj kola krenu nizbrdo, Marnie će pomisliti da za nju više nema nikakve izgledne prilike, da je život već iza nje… No tada će je zapanjiti činjenica je naslijedila Blixinu kuću u Brooklynu, kao i sve njezine nezavršene “projekte”: ekscentrične prijatelje ranjenog srca te susjede koji bježe od sreće. Marnie ne vjeruje da je posebna, ali Blix je nekako znala da je ona savršena osoba koja će nastaviti njezin rad na poslovima ljubavnog posredovanja. Blix je bila u pravu i u pogledu onoga što Marnie mora naučiti na teži način: ljubav je teško prepoznati, a onima koji je odguruju često je najpotrebnija.'

Kao što možete vidjeti iz opisa, junakinja je vrlo skromna, nikako ne želi previše. Malo se šalimo, ali to ne znači da ne treba imati lijepih želja i snova jer tek će se tako neki od njih i ostvariti. Poznati zakon privlačenja, koji hrvatskim mentalitetom vlada već nekoliko godina, govori upravo o tome. Želite i ostvarit će vam se; možda ne točno ono što ste si zamislili, ali tako ste barem odredili smjer koji vam odgovara.

Autorica je ovom knjigom postigla neobičan spoj – štivo je izuzetno lagano i pitko, ali ne nedostaje mu karakterizacije i realističnih situacija. Ovo je jednostavno pogled na svijet koji izaziva pozitivne osjećaje – romantična priča koja uspijeva biti simpatična bez pretjerane luckastosti. Ukratko, vjerujemo da će mnogima uljepšati život, i želimo još puno takvih. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara