Rouge preporuka za vikend: Sjajan vodič za upoznavanje vlastite vagine

Rouge preporuka za vikend: Sjajan vodič za upoznavanje vlastite vagine
Foto: Instagram, Promo

NOVE odluke su donesene, a neke već i prekršene. Krenite jednostavno, upoznajte prvo svoju vaginu. Ovakav uvod nekome će biti simpatičan, nekome smiješan, a nekome i nepotrebno provokativan. Sve tri reakcije upućuju na to da je jedna sasvim normalna tema zapravo područje tabua.

Ženski reproduktivni organi, čiji je vagina vanjski dio, i dalje ostaju nešto o čemu se ne zna dovoljno. Istina, znanstvenici i doktori u sve su upućeni, no što je s normalnim ženama? Što uistinu znate o orgazmu, menstruaciji, G točki, želji za seksom te njezinom nedostatku, neugodnim situacijama tamo dolje?

Dvije studentice medicine iz Norveške (dobro ste pročitali, studentice su autorice) odlučile su malo zaviriti u dubine misterija ženskoga tijela te na svjetlo dana iznijeti vrlo korisne i fascinantne informacije koje će olakšati život svakoj pripadnici ljepšeg spola. Krenuvši s blogom, istražile su tržište te zaključile da je interes jako velik – na njihove su objave reagirali pripadnici oba spola. Iz tog je istraživanja nastala knjiga koju su nazvale ''Dolje je najbolje'', a koja je nedavno prevedena i na hrvatski jezik.

Ovo je knjiga za svakoga jer je pisana jednostavnim jezikom neopterećenim žargonom, a usto je vrlo živahna i duhovita. No iza pristupačnosti se skriva vrlo kvalitetno znanje predstavljeno sa skromnošću i velikim poštovanjem.

Prvo je poglavlje posvećeno upoznavanju ženskoga genitalnog područja. Jasne ilustracije vrlo zorno prikazuju od čega se sastoji najintimniji dio ženskoga tijela. Ovdje se govori o stidnici (vanjskom dijelu), pa vagini, zatim čuvenoj G-točki te na kraju klitorisu. Nakon tog više-manje vanjskog dijela, krećemo prema dubljim slojevima, unutarnjim spolnim organima – maternici, jajovodima i jajnicima. Svakako nešto što će zanimati svaku ženu (ali i muškarce) koja želi imati potomke.

Knjiga se nastavlja dijelom posvećenim tzv. nezgodnim stvarima. Normalna pojava kao što je iscjedak mnoge žene izluđuje, ali tako ne treba biti. Nakon toga, istražujemo miris spolovila (također pitanje koje mnogim ženama ne da mira) te mjesečno krvarenje – menstruaciju. Kako menstruacija utječe na svakodnevicu? Postoji li nešto što biste trebali izbjegavati u te dane? Što je PMS i kako ga preživjeti, još je jedna tema zanimljiva svim ženama, a oko nje kruži bezbroj mitova koje autorice nemilice poništavaju.

Možda ste se pitali kada ćemo doći do onog zanimljivog dijela, seksa i uživanja. Ne brinite, upravo smo stigli. U ovom se poglavlju govori o prvom seksu, o analnom seksu, o uobičajenom seksualnom životu, o tajnovitom i kontroverznom ''vaginalnom'' orgazmu, ali i o nestanku želje koji je noćna mora svakom seksualno aktivnom čovjeku.

Posljednji je dio knjige vrlo opširan i odnosi se na probleme ondje dolje. Nažalost, problemi su učestali i vrlo je važno o njima otvoreno govoriti. Što je zalutala mjesečnica? Kako se odnositi prema ''nevidljivoj ženskoj bolesti'', policističnim jajnicima? Što su triper i herpes, a što vulvodinija koju obilježavaju neobjašnjivi bolovi u spolovilu? Na sva ova, ali brojna druga, pitanja autorice daju konkretne odgovore, pomažući čitatelju da zadrži objektivno stanje uma čak i kada sve nije idealno.

Kada stignete do završetka ove knjige osjećat ćete se prepunima kvalitetnog znanja o ženskome tijelu. Osim toga, čitanje protječe u ugodnoj atmosferi čemu je zaslužan razgovorni ton autorica koje vam se obraćaju kao prijateljici. Njihov je entuzijazam, u najmanju ruku, zarazan, te će vas one sigurnom rukom povesti na putovanje u skrivene dubine ženskog spolnog univerzuma.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara