Uljepšaj svoj život i prestani pušiti - zauvijek!

Uljepšaj svoj život i prestani pušiti - zauvijek!

Foto: Rash

CIGARETE su jedna od najnezdravijih navika, ali isto tako i jedna od onih kojih se najteže odreći. Ipak, uz snažnu volju i dobar plan i to je moguće. A ako imaš prijatelje i obitelj koji su ti spremni pomoći, odvikavanje od cigareta proći će još bezbolnije. Evo što ti treba da se odvikneš od cigareta:

1. Čvrsta odluka

Prva i najvažnija stavka u planu odvikavanja od pušenja je čvrsta odluka da ćeš prestati. Ovu odluku nitko ne može donijeti umjesto tebe, ali budi svjesna da će ti ona pomoći da uljepšaš svoj život.

2. Dobar plan


Pušenja se ne moraš odreći u jednom danu. Napravi plan odvikavanja i postupno smanjuj količinu cigareta. Za svaki tjedan koji uspješno prođe nagradi sama sebe nekom sitnicom koja te veseli.
 
3. Postani svjesna činjenica

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vrijeme je da postaneš svjesna štetnih posljedica pušenja. Osim dobrog osjećaja kojeg pružaju, cigarete nemaju niti jednu dobru odliku, a loših imaju i previše. Nikotin utječe na povišen tlak i usporen rad srca, izaziva rak pluća te srčane i moždane udare. Pušenje je usko povezano s mnogim vrstama tumora, a ako koristiš kontracepcijske pilule, još si u većoj opasnosti od raznih oboljenja.

4. Zamisli samu sebe u budućnosti


Možda sada ne primjećuješ nikakve loše posljedice pušenja, ali zastani i probaj zamisliti samu sebe u budućnosti. Želiš li imati problema s disanjem? Žute zube i nokte? Promukao glas u pedesetoj? Ako nastaviš pušiti, velika je vjerojatnost da će ti se te stvari desiti pa dobro razmisli je li tvoja ovisnost o cigaretama vrijedna toga.

5. Zamisli svoje novce kako odlaze u vjetar

Kupovanje cigareta doslovno je bacanje novaca u vjetar. Sjedni za stol i napiši na papir koliko točno novaca trošiš na cigarete. Kada vidiš "crno na bijelo" koliko novaca godišnje odlazi na tu nezdravu naviku, bit ćeš još sigurnija u svoju odluku da prestaneš pušiti.

6. Druži se s ljudima koji ne puše


Ne kažemo da se prestaneš družiti s prijateljima pušačima, ali ako se družiš samo s kolegicama koje stalno izlaze na pauzu za pušenje i izlaziš samo s društvom koje je uvijek u oblaku dima, barem na neko vrijeme potraži društvo ljudi koji ne puše kako ne bi došla u napast da ponovno zapališ cigaretu.

7. Počni živjeti zdravije


Dok si u procesu odvikavanja od pušenja počni se baviti nekom tjelesnom aktivnošću i više paziti na zdravu prehranu. Kada se počneš osjećati i izgledati bolje, velika je vjerojatnost da ćeš shvatiti da ne želiš svjesno trovati svoje tijelo nikotinom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara