Čilić ne može izdržati: Nisam u Wimbledonu lagao da sam ozlijedio koljeno kako bi prikrio korištenje dopinga!

Foto: Guliver Image/Getty Images

ITF je prošlog je ponedjeljka suspendirao najboljeg hrvatskog tenisača Marina Čilića na 9 mjeseci zbog kršenja Teniskog antidopinškog programa, odnosno prisutnosti zabranjene tvari o njegovom uzorku.

Tijekom nastupa na turniru u Münchenu na zemljanoj podlozi, Čilić je dao uzorak urina, koji je poslan u labolatorij Svjetske antidopinške agencije (WADA) u Montrealu na analizu. Utvrđeno je da sadrži nikethamide, zabranjenu tvar na WADA-inom popisu za ovu godinu. Stoga je Čilić optužen za kršenje andidopinškog programa.

Nezavisni sud Teniskog antidopinškog programa ustvrdio je kako je Marin Čilić zabranjenu tvar uzeo nenamjerno, kao posljedicu uzimanja tablete glukoze, kupljene u njegovo ime u ljekarni, a ne s namjerom poboljšanja izvedbe na terenu.

ITF je ipak Čilića oštro kaznio, suspenzijom od 9 mjeseci, koja važi od 1. svibnja 2013. godine do 31. siječnja iduće godine, a u obrazloženju stoji: "Marinu Čiliću trebali bi biti poništeni svi rezultati, odnosno oduzeti svi bodovi i sve nagrade koje je osvojio počevši od turnira u Münchenu, na turnirima na kojima je nastupio nakon toga, dok nije  prihvatio dobrovoljnu privremenu suspenziju. Potpuno obrazložena odluka će uslijediti u dogledno vrijeme."

Čilić se oglasio nakon kazne, ali i kako kaže medijskih natpisa, koji sugeriraju da ITF tvrdi da je izmislio ozljedu:

"Iako mi nije dopušteno komentirati slučaj dok ne bude završen na Arbitražnom sudu za

Tekst se nastavlja ispod oglasa
sport (CAS), htio bih se osvrnuti na neke napise u medijima u kojima se sugeriralo da sam izmislio priču o ozljedi na turniru u Wimbledonu ranije ove godine.

Želim podcrtati da sam u Wimbledonu imao ozlijeđeno koljeno. Ozlijeđen sam već došao na turnir, a ozljeda se pogoršala tijekom meča prvog kola. Turnirski liječnici su mi pregledali koljeno i prije i nakon meča prvog kola. Medicinska dokumentacija koja mi je predana pokazuje da je već tada moje koljeno bilo u lošem stanju i da bih nastavkom igranja riskirao ozbiljniju ozljedu.

Unatoč tome, jako sam želio nastaviti igrati, jer je to turnir koji mi mnogo znači. Međutim,tada mi je rečeno da postoji mogućnost da bi mi rezultati mogli biti izbrisani ovisno o rješenju mog slučaja i u tom trenutku nije bilo nikakvog smisla da riskiram još ozbiljniju
ozljedu i istovremeno nekom drugom onemogućim da se plasira daleko na turniru.

Stoga sam donio bolnu odluku da se povučem s turnira u Wimbledonu i prihvatim dobrovoljnu suspenziju dok čekam rješenje slučaja – ne znam što sam drugo mogao učiniti.

Nakon toga sam otputovao u Monte Carlo i ondje imao liječnički tretman koljena, a nekoliko dana potom posljedično nisam ni malo mogao opteretiti koljeno.

Nadam se da razumijete da nisam mogao dati nikakvo formalno priopćenje vezano uz slučaj, zbog osjetljive prirode pravnog postupka. K tome, u tom trenutku još nisam imao priliku objasniti ITF-u slijed događaja, pa bi bilo ishitreno da sam o slučaju govorio i prije nego što bih iskoristio svoje pravo da budem saslušan. Nadam se da to razumijete.

Željno čekam završetak postupka kako bih mogao odgovoriti na sva pitanja koja su mi postavljena. Hvala Vam na strpljenju."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara