Derbi otkazan, Hajduk nije izašao na travnjak!

Foto: Screenshot

DINAMO i Hajduk trebali su danas odigrati najveći hrvatski derbi, ali su gosti odbili izaći na teren zbog odnosa prema njihovim navijačima. Prvi je to put u povijesti da je jedna ekipa odbila igrati Vječni derbi.

Zabranjen ulazak na stadion dijelu Torcide, Hajduk stao uz navijače

Dijelu Torcidinih navijača zabranjen je ulazak na stadion, a iz vrha skupine nakon pregovora s policijom stigao je poziv na bojkot koji je potom podržala i Hajdukova uprava. Njihovo "NE" može se protumačiti i kao kulminacija nezadovoljstva radom HNS-a, nedodirljivošću njihovih čelnika, te zanemarivanjem domaćeg prvenstva. 

Gostujući navijači su se skupili su se pod maksimirskim jugom i uz skandiranja protiv HNS-a, Mamića i Šukera vratili ulaznice za susret, a za to vrijeme je policija kod Lučkog zadržala preko tisuću preostalih navijača Bijelih.

Kao znak potpore Hajduk je odlučio da neće odigrati susret, nakon prvotne vijesti o 15-minutnoj odgodi.

Momčad Dinama je sa sucima izašla na teren, odrađena je minuta šutnje u spomen na žrtve napada na Vukovar, a potom je stigla obavijest kako susret neće biti odigran.

Sporne liste s imenima navijača koji imaju zabranu

Jedan od razloga bojkota su i sporne "crne liste", popisi s imenima navijača kojima se zabranjuje ulaz u Maksimir. Nema službene potvrde da su sastavljenje isključivo na inicijativu policija koja ističe tek da su "sukladne zakonu" (sporni članak 37. st 2. Zakona o navijačima, koji organizatoru omogućuje da na temelju vlastitih zapažanja i saznanja o ranijem protupravnom ponašanju zabrani pojedincima ulaz na stadion).

U Dinamu je Indexu rečeno da je splitsko-dalmatinska PU poslala popis s 92 imena, na temelju kojeg je donesena zabrana o njihovom ulasku na stadion.

U splitskoj PU nisu željeli potvrditi tu informaciju, tek su nas preusmjerili na zagrebačku PU.

Iz PU zagrebačke potvrdili su nam MUP ima pravo dostaviti popise s imenima pojedinaca koji su pod mjerama zabrane, ali još uvijek nema službene obavijesti tko je policiji u Maksimiru poslao popis. 
 
Krugovi bliski Hajduku tvrde Hajduku  ipak da nije riječ o 92 navijača s zakonskom zabranom dolaska na stadione, već o njih 37. Ukoliko je ova informacija točna, postavlja pitanje tko je i zbog čega na tu crnu listu dodao još 55 imena.
 
Doček u Splitu
 
Cijela delegacija Hajduka ubrzo se zaputila prema Splitu, a ubrzo su stigle informacije da se na Poljudu sprema veliki doček.
 
Tisuće navijača dočekale su po dolasku na Poljud Tudora i igrače.
 
Istovremeno, stigle su informacije vezane uz moguće kazne za Hajduk. Susret će po svemu sudeći biti registiran s 3:0 za domaćine, a Splićanima prijeti oduzimanje do šest bodova.
 
Također, direktor Dinama Tomislav Svetina najavio je da će Dinamo tužiti Hajduk zbog neodigranog susreta, uz komentar kako je ovo "najtužniji dan hrvatskog nogometa".
 

Baldasar: Problem je puno dublji

Dinamo: Splitska policija poslala je crni popis! Policija: Ne možemo to potvrditi!

Podržavate li odluku Hajduka?

> Dinamo čeka objašnjenje delegata, a Hajduk će se sutra obratiti javnosti.

> Dinamo će pobijediti službenim rezultatom 3:0. 

 

 

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara