EPH i HDZ zajedno za Mamića: Preko novina svog odvjetnika ruši vrijednost Dinama da bi ga lakše kupio

EPH i HDZ zajedno za Mamića: Preko novina svog odvjetnika ruši vrijednost Dinama da bi ga lakše kupio

Foto: Hina

GODINA JE ODLUKE, pretvorbe i izbora, pa preko Hanžekovićevih medija i uz osiguranje HDZ-a, dok mu jalovi SDP "radi o glavi", gazda Dinama kreće u novu ofenzivu.

Medijska zavjetrina u kojoj je predugo tavorio je prošlost, vidimo na stranicama Jutarnjeg lista i Sportskih novosti, izdanja EPH. Nova je to akvizicije Marijana Hanžekovića, odvjetnika koji ugledom daje legitimitet Mamićevom Dinamu, točnije klupskoj Skupštini.

Kreće pretvorba, jedini spas za Dinamo

Kupnjom jedne od dvije najveće privatne medijske kuće u zemlji, Hanžeković je Mamiću osim pravnog, dao i medijski vjetar u leđa, pa je Mamić prvo u potresnoj ispovijedi SN-u poručio kako se Dinamu bliži sudnji dan. Do jučer primjer uspješnog poslovanja na rubu je bankrota, a radna zajednica koju je donedavno obasipao velikim plaćama i božićnicama, sada je po njegovim riječima postala pregolema ubožnica dobrog gazde Zdravka, koji nema srca rastjerati stotine onih koje je uhljebio, pa zaziva menadžera njemačkog tipa koji će to napraviti. Spas leži, otkrio je tom prilikom Mamić, jedino u privatizaciji kluba, u koju se kreće već ovog mjeseca.

Junaci Mamićeve ulice

Čovjek koji se drugoj Hajdukovoj preobrazbi (nakon one Sanaderove) ruga da ga vodi ulica, sada je preko konstruktivnog medija poručio kako bi najviše volio da ulica, točnije navijači, postanu vlasnici Dinama. Kakav preokret, rekli bi da slična salta od Mamića nismo čuli već stotine puta.

"S Lištice padat će granate..."

Nakon što je "Hrvatski L'Equipe" dao prostor za Mamićevu lucidu intervalu, u kojoj se onaj što godinama prosipa fantazije i prodaje maglu, na trenutak sabrao i zbrojio da je njegov model prodaje perspektivnih domaćih i kupnje neželjenih i nekvalitetnih stranih igrača potrošen, Jutarnji je nakon toga poslužio za odraz drugog, lošeg starog Mamićevog lica. Tu je već bio na svom terenu: otkrivao planove za njegovu likvidaciju, prijetio granatama i veličao sam sebe, kad to već nitko drugi neće.

Godina je odluke, izbora i pretvorbe

Inače ova stavljanja Hanžekovićevih medija u Mamićevu službu ne bi ni registrirali, ali ovaj put bitan je tajming - ušli smo u izbornu godinu, koja je uz to i godina kada Dinamu na naplatu dolazi krah Mamićevog poslovnog modela i dvije posljednje financijski i rezultatski katastrofalne godine, što pak koincidira s početkom privatizacije Dinama kojem je uslijed navedenog pala vrijednost, pa zato u posljednje vrijeme više nego ikad u Mamićevom "ludilu" ima sistema, kao što se njegove poslanice planski plasiraju upravo sad.   

Propast aktualnog projekta GNK Obiteljski najavili smo prošlog ljeta

"Domaće zvjezdice koje čekaju prvu ponudu za odlazak vani i legionarski kontigent sastavljen od bofla kojeg nitko ne želi i isluženih veterana, i ove godine, zajedno s općom klimom koja se itekako mijenja, čine taj projekt još jedan korak bliže njegovom kraju", pisali smo nakon druge utakmice protiv Astre, a ranije smo nagovijestili još prije pola godine kako je ovo početak kraja aktualnog Projekta GNK Obiteljski. Ali, kako ćemo vidjeti, novo vrijeme familiji nosi nove izazove i nove načine poslovanja.

Pretvaranje kluba u kolodvor, katastrofalna kadrovska politika temeljena na pogrešnim procjenama i stručna kojoj je jedini kriterij slijepa poslušnost gazdi, nije moglo nego rezultirati  time da Mamićev Dinamo niski svojih europskih debakla, doda dva koji će ga iz visina "najbolje organiziranog kluba u regiji" spustiti na najniže grane otkako su Mamići zavladali klubom: Dinamo dvije godine zaredom nije ušao u Ligu prvaka, iako je oba puta bio nositelj, a zatim je u skupini utješne Europa Lige, postao najgora momčad otkako se to natjecanje igra u novom formatu.

Udruga povlaštenih građana: Mamićev Dinamo zatvoreno je društvo

S katastrofa na bojnom i financijskom polju, vratimo se predstavama u odajama: Hanžeković dakle ranije nego što je postao Mamićev medijski mecena, na sjednicama Skupštine osebujno privatiziranog Dinama, autoritetom jednog od najvećih pravnih stručnjaka u zemlji pojašnjava kako je Dinamo ovakav kakav je, utemeljen na poštivanju i provođenju zakona.

S druge strane, navijači Dinama godinama upozoravaju kako se u klubu već dugo krši zakon, posebno odredbe Zakona o udrugama, koji već 10 godina kaže kako udrugom (a Dinamo je udruga građana) upravljaju članovi na temelju demokratskog očitovanja volje članova. Međutim, zakon vrijedi do stadiona Maksimir, pa i nakon njega, ali Dinamom ne upravljaju članovi "na temelju demokratskog očitovanja volje članova udruge", nego jedan čovjek, a klupska tijela su kulise dizača ruku čiji članovi biraju jedni druge.

SDP će "privremeno izopćiti Mamića iz hrvatskog nogometa"? On će se samoizopćiti kada više u Dinamu ne bude novca

Do sada se država time nije previše zamarala, odnosno mijenjale su se obje stranke koje od samostalnosti vladaju Hrvatskom, a Mamić je bio miran i siguran. Ali još kratko, odnosno do kraja godine, na vlasti je SDP, koji, ako želi imati ikakve šanse za ostanak tamo, mora uvjeriti birače da misli ozbiljno. S obzirom da je Mamić jedna od najomraženijih javnih figura, koja k tome ustrojem Dinama i javnim istupima daje povoda za poduzimanje "odlučnih mjera", u sjedištu Milanovićeve jalove partije vijećaju o onom što je Nacional nazvao "privremeno izopćenje Mamića iz hrvatskog nogometa", što god to značilo.

Mamića ni do sada politika od tamo nije micala, on će se samoizopćiti kada više u Dinamu i reprezentaciji ne bude novca, odnosno igrača za trgovanje. Sve i da se Mamića iz nogometa odstrani onim čega nema, a to je politička volja, njegov raskošni biznis do sada je već toliko uhodan da će se odvijati i ako se njemu zabrani obnašanje zvučnih funkcija u hrvatskom nogometu.

Mamić se uzda u HDZ, kojem je motivator, donator i čuvar parkinga

Osim toga, Mamić je u politici odabrao pravu stranu, štoviše, na čelu predvodi pobjednički juriš HDZ-a prema preuzimanju svih poluga vlasti, pa je izvjestan scenarij po kojem Mamić politički preživi (jer nijedna druga opasnost mu ne prijeti) do promjene vlasti i onda slavi dvostruku pobjedu: Ne samo ostanak u sedlu, nego i da formalno postane jači nego ikad prije, jer kako vidimo sprema se privatizacija, drugim riječima kupovina javnog dobra, dakle Dinama, "novcima iste te javnosti, a za privatni interes", kako primjećuju iz Zajedno za Dinamo. Jer ponovimo to, Mamić bez obzira na političku klimu vlada klubom već deset godina. Dok je uz podršku svemoćnog SDP-ovog gradonačelnika istovremeno oglasima pozivao na podršku još moćnijem HDZ-ovom kancelaru, deseci milijuna uredno su stizali na račun udruge građana.

Dobrodošli u 90-e: Tuđman vlada, privatizacija je u modi, zvecka se oružjem, Dinamo je na koljenima...

Dok čekamo budućnost koja bi mu mogla dati novi zamah i snagu povratkom HDZ-a na vlast, danas u Hrvatskoj i kada govorimo o Dinamovom aktualnom trenutku, ne možemo se ne sjetiti prošlosti, točnije olovnih 90-ih. Ne samo zbog tuđmanizacije koju najavljuje Karamarko, ili zveckanja oružjem iz šatora kojeg Mamić oduševljeno posjećuje, nego zbog treće tekovine iz tog turobnog razdoblja - pretvorbe i privatizacije. Upravo to se sprema u Dinamu, a ne zaboravimo kako Mamić već ima iskustva s tim iz prve dekade "rađanja nacije".

Pamtimo kako su u to vrijeme trgovački, industrijski i ostali giganti obezvrijeđivani ili lošim poslovnim odlukama dovođeni na rub propasti, a često i preko njega, da bi se onda pojavili "kontroverzni poduzetnici" i mecene torbarskog tipa, koji su za šaku HRD-a u trenutku postajali vlasnici bogatstva i vrijednosti stvaranih godinama.

Obespareni Dinamo najlakše je, najjeftinije i najčišće kupiti

Nezgodna je podudarnost da je i Dinamo sada, kada se zemlja vraća u 90-e, sve više pali i bivši velikan, a još zanimljivija kako baš dok se čeka objava kako je klub u minusu više desetaka milijuna kuna, na vidiku nema Eduarda, Modrića ili Ćorluke, a Liga prvaka je svakim debaklom sve dalje, kreće pretvorba, odnosno preuzimanje kluba, kojeg je u takvoj situaciji najlakše, najjeftinije i najčišće kupiti.

Koji ozbiljni biznismen bi uložio u klub bez uspjeha, vanserijskih igrača, navijača i stadiona?

Pri tome nema konkurencije od ozbiljnih biznismena, koji ulažu na tržišnim osnovama, kako bi zaradili u tržišnoj utakmici, jer oni neće ni pomisliti na kupnju kluba koji nema europski imalo konkurentnu momčad, kojem se navijači u milijunskom gradu broje u stotinama, koji igra na jednom od najružnijih europskih stadiona i u kojem je natjecateljski zamijenio duh "buvlje pijace". Naravno, uvijek dopuštamo mogućnost da nas Mamić oduševi strateškim partnerom iz Rusije ili Katara.

Privatizacija bi inače bila sjajna vijest, ali u ovom klubu već 25 godina ne vladaju pravila i zakoni, nego Tuđman i Mamić

Skupština Mamićevog Dinama nema legitimitet donositi odluke, pa samim tim ni onu o početku privatizacije, koju bi inače navijači oduševljeno dočekali, ali ne zbog izlaska kluba na tržište, nego kao njegov povratak navijačima, kako bi tako i formalno mogli postati suvlasnici kluba.

Ali, Dinamom 25 godina demokratske Hrvatske vladaju Tuđman i Mamić, a ne pravila i zakoni, pa ako na skupštinu sadašnje udruge građana nemaju pravo doći njeni članovi, kojima to po zakonu mora biti omogućeno, teško je zamisliti da bi se sutra na skupštini Dinama d.d. dogodilo čudo da joj prisustvuje mali dioničar i postavlja pitanja.

Još jedan test za navijače Dinama i pokazatelj koliko ih je uopće ostalo

Bez obzira na to, početak privatizacije bit će još jedan veliki test za navijače Dinama, jer borba se nastavlja, ovaj put i na tržištu. Pokazat će mogu li se mobilizirati sudjelovanjem u privatizacijskim krugovima i ima li ih dovoljno da se i na taj način suprotstave još jednom otuđenju kluba koji već predugo nije navijački ni narodni.

Potpisnik teksta, kao i toliki navijači Dinama, ni u ovom slučaju ništa ne vjeruje aktualnom gazdi, posebno uzimajući u obzir tajming u kojem započinje privatizacija.

Jedina pretvorba koju priznajem: Propast ovog nakaradnog projekta i katarza od dna uz vrhunsko navijanje

Uvjeren sam kako je jedini način da se klub vrati gradu i narodu, financijska propast Dinama koji to nije, nakon kojeg će iz salona nestati spasitelj i njegova dvorska kamarila, iz momčadi nezainteresirani najamnici iz Južne Amerike i Afrike, a klub doživjeti prijeko potrebnu katarzu i novi početak u nižoj ligi, uz ludilo na tribinama kao na Šalati i u Ciboni.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara