FIFA dodatno "kaznila" Srbiju: Kosovo smije igrati prijateljske utakmice!

Foto: Cropix

POSLJEDNJI sastanak Izvršnog odbora FIFA-e u Tokiju Joseph Blatter iskoristio kako bi zadao još jedan težak udarac Srbiji. Nakon što je UEFA kaznila srpski nogometni savez zbog nereda na utakmici s Engleskom, FIFA je odlučila dopustiti savezu Kosova da organizira prijateljske utakmice sa zemljama i klubovima članicama krovne svjetske organizacije.

>>> Ovdje pročitajte sve o problematici ulaska Kosova u FIFA-u i UEFA-u

Kosovo još uvijek ne priznaje niti polovica članica Ujedinjenih naroda, te zbog toga nema pravo na članstvo u nogometnim federacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FIFA je ljetos već jednom dopustila kosovskoj reprezentaciji dogovaranje prijateljskih utakmica. Nakon brze akcije iz Srbije i njenih saveznika (Španjolska, Rusija...) uz pomoć Michela Platinija i UEFA-e prisilili su FIFA-u na suspenziju svoje odluke.

Podsjetimo, zagrebački je Dinamo već dogovorio utakmicu na Kosovu, ali je morao otkazati nakon protesta sa srpske strane. Sada su prijateljski susreti omogućeni i mlađim selekcijama, ženskoj reprezentaciji i svim klubovima, što je posljednji korak prije uključivanja Kosova u punopravno članstvo. No, prije toga predstoji im žestoka borba na političkom planu.

Prije nekoliko mjeseci, kada je Blatter prvi put presudio u korist Kosova, oglasio se i niz drugih pokrajina koje su vidjele svoju priliku za ulazak na svjetsku nogometnu scenu. Republika Srpska je tada poručila: "ako može Kosovo, zašto ne bismo i mi". Istom je rečenicom tada reagirao i predsjednik nogometnog saveza Abhazije, kavkaske pokrajine koja se odcijepila od Gruzije, a koju kao samostalnu zemlju priznaje samo pet država.

Španjolci se posebno protive Blatterovoj odluci jer im glavobolju zadaje slučaj Gibraltara kojeg su nogometne organizacije prvi put uvrstile u ždrijebove svojih natjecanja, iako ne ispunjavaju uvjete za članstvo, već je UEFA-u na to prisilio međunarodni sportski sud.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara