Gips odgovara kritičarima: Ivici se od skijanja neće razboljeti glava

Foto: Cropix
Video: Damir Horvatović

RAZGOVOR s Gipsom uvijek je... drugačiji. Može ga se smatrati nefokusiranim filozofom, sadistom ili jednostavno čudakom, no često pogodi. Bez skija ga je teško uloviti, pa smo i ovaj put razgovarali uz stazu. Ustvari, češće se javljao na "walkie talkie", izvještavao o uvjetima, kao da Ivica ovaj čas kreće iz kućice u Svjetskom kupu. Odigravalo se, zapravo, Prvenstvo Hrvatske. Odmor za dušu i tijelo na sunčanom Sljemenu, kako za Kosteliće, tako i za nas koji smo se rano popeli na Zagrebačku goru. Tako je nekako krenuo i razgovor.

"Dojmove o sezoni možemo zbrajati prije i poslije operacije. Poslije operacije smo samo čekali da to sve skupa završi. Nadali smo se, ali...."

Jeste li i vi poput Ivice već u Sočiju znali da je gotova borba za globus?

"Mislio sam da se može vratiti, ali sam znao da neće imati dobre rezultate. Ja sam u Sočiju zapravo mislio da više neće skijati do kraja sezone".

Uozbiljio se i krenulo je, s teme na temu. Od nekadašnjeg ministra Damira Bajsa koji je izbjegavao reklamirati Ivicu, do Tonija Kukoča i njegove briljantne igre, ili omiljenog Đokovića.

To smo pitanje zapravo mi isprovocirali, nakon što je Gips usporedio kako su Srbi iskoristili Đokovića, a Hrvatska nije jednog Ivicu, "koji je od rođenja povezan s morem".

Đoković vam je odgovorio vrlo diplomatski na vašu percepciju tenisa nedavno?

"To što sam rekao nema veze sa Đokovićem. Želio sam reći da je stvaranje skijaša puno kompliciranije od stvaranja tenisača".

S druge strane, Gips smatra da je svaki prosječni play u principu inteligentniji od jednog skijaša. Zanimljiva percepcija, ali samo dok ne čujete kako čovjek priča o medaljama.

"Jedna, dvije, tri, sto... Pitaš se, ima li sve to smisla. Mislim da svi ljudi to pitaju na kraju nekog svog puta."

Gips se bliži kraju?

"Snage imam, svaki čovjek se na kraju puta pita zašto si to radio...Uvijek ti se čini, toliko sam se založio, pa nije to baš imalo smisla i tako dalje. Tako svatko razmišlja tko se naguštao. Moj refleks je normalan. Fizički nisam umoran, mogu dalje, ali kažem pitam se..."

Koliko emocije iscrpljuju?

"Ivica je emotivan, vidjeli ste koliko se žalosti. Govorim mu često da se mora ograditi i od radosti i od žalosti. Raich primjerice ima uvijek istu masku na licu. To je velika kvaliteta. I Janica je bila hladna".

Baš kao i Gips, kad mu spomenete zdravlje. Na tri operacije minimalno u Svjetskom kupu moraš računati.

"Glava im se od skijanja neće razboljeti. Pa svaki boksač direktno ugrožava najvažniji dio svog zdravlja - mozak. Znate i ribari na Jadranskom moru su zdravi, ali imaju reumu".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara