Gips uvjeren u sabotažu: Pomaknuli su kolce na mojoj stazi!

Foto i video: Dario Dalmacija 

SULUDA je energija kojom Ante Kostelić propovijeda o skijanju. Kao da mu nije bilo dosta što je svojom stazom polomio najbolje svjetske slalomaše, imao je dovoljno energije da do u detalja još jednom objasni zašto je to učinio. Na zagrebačkom aerodromu nam je iznosio okolnosti koje su u Sočiju dovele do skandala i teških uvreda na njegov račun. Bio je spreman svoju filozofiju obrazlagati sa svakim novinarom posebno, dok i onaj posljednji ne shvati.

"Jeste li spremi? Odnosno pripremni, očito da moram na to paziti. Ne, nitko mi se nije ispričao zbog napada. Ali znate kako je to. Oni koji pobijede su sretni, ostali nisu. Smatram da je nezgodno raspravljati o nečemu samo sa svoje subjektivne pozicije. Čovjek se u ratu ponaša subjektivno. Sport je napravljen da ne bude rat, tu vrijedi ono kako je moderni sport zamislio Coubertin. Citius, altius, fortius. Takav mora biti sport, a ne da u veleslalomu imate 25. skijaša s istim vremenom. To je kao kockanje u kojem svi dobivaju lovu", objašnjavao je razliku između onoga što on smatra pravim slalom, i ono čemu skijanje trenutno teži.

"Sve je to politika. Mislim da se Austrijanci ne bi ljutili poput Šveđana, da nisu imali čovjeka na postolju. Oni imaju komparativu prednost u skijanju, kao Kanađani u hokeju jer su ulice praktički klizališta i svi igraju hokej. No, oni će forsirati pravila prema ljudima koje imaju u reprezentaciji. Za godinu dana će im opet odgovarati drugačija kombinacija"

Prije nego je nastavio, Gips je na trenutak iznio i tešku optužbu. Tvrdi da su ga sabotirali i premjestili kolce na slalomskoj stazi superkombinacije koju je postavljao u Sočiju! 

"Identificirali smo to, premještali su nam stazu i pomicali neke kolce"

Jeste li reagirali?

"Jeste li vi reagirali kada je donesena prvostupanjska presuda za Topničke dnevnike? Za reakciju na to trebao bi ti nosač aviona"

Toliko o sabotaži, rekao je to usput, prije nego se vratio na ono što je njemu puno bitnije.

U čemu je fora da forsiraš nešto samo da bi prodao svoje ime? Tko im je kriv što nisu završili stazu?

"Ne postoji moje subjektivno mišljenje o tome kakva je staza dobra. Zna se da su zahtjevnost i izazov temeljne odrednice sporta. U slalomu se to postiže teškim vratima, u košarci na neki drugi način, u hokeju zamornim play offo, u kojem više ne možeš slučajno pobijediti. Slalom zamišljam "brže, jače, bolje". Što ja mogu što neki šampioni nisu završili stazu, tko im je kriv. Drugi su je prošli.

Još samo fali da se dijele i ocjene za stil u salomu 

"Nije istina da nekome pripada pravo na pobjedu samo zato što je dobar. Radi se o poštenom odnosu prema skijanju. Ovdje nije u pitanju ni Ivica, već sport. Gdje je tu sport ako svi lagano ulaze u cilj, i svi su sretni, još samo fali da se daju i ocjene za stil. Nema tu stila, sve je štoperica. U čemu je fora da ešto forsiraš, poput ove superkombinacije umjesto klasične, samo da bi dobio nešto i prodao svoje ime?", objasnio je Gips. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara