Hrvatski klubovi na krovu Europe

Foto: Screenshot kasiessa

NAKON što su u prvim utakmica play-offa Europa lige upisali dvije pobjede, remi i poraz, postalo je jasno kako su hrvatski klubovi barem na sedam dana popeli nacionalno prvenstvo na krov Europe. Sa ukupno 14 pobjeda, četiri remija i samo četiri poraza, ostvaren je koeficijent četiri, koji je trenutno nedostižan za sve europske zemlje. Drugi je Kazakhstan 3.375, treća Rumunjska s 3.125, četvrta Bjelorusija s 2.750 itd.

>>> Analiza Tomislava Ercega za Index: Nevjerojatna sezona, očekujem tri naša kluba u EL! 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao što je bilo poznato još po završetku trećeg pretkola, izuzev Španjolske, Engleske, Portugala, Italije, Francuske i Rusije, jedino još Hrvatskoj nije iz kontinentalnih natjecanja ispao nijedan klub. S jučerašnjih 0.625 bodova, HNL je stigao na svega jednu kvalifikacijsku pobjedu od najboljeg koeficijenta u posljednjih 15 godina, približivši se također 17-plasiranom Izraelu na svega 0.125 bodova.

Interesantno, kada bi se uzeli rezultati klubova samo posljednje tri sezone, hrvatska nogometna liga zauzimala bi fantastično 14. mjesto na Starom Kontinentu i imala dva predstavnika u Ligi prvaka. Prisjetimo se za kraj kako su najbolje rezultate hrvatski klubovi imali u sezonu 94./95., kada je koeficijent bio 6.5. Dvije godine kasnije koeficijent je iznosio 5.16, a sljedeće 4.875. Ti rekordi mogli bi napokon biti srušeni.


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara