Kairo: 40 navijača poginulo u stampedu ulazeći na stadion, utakmica se ipak igrala!

Kairo: 40 navijača poginulo u stampedu ulazeći na stadion, utakmica se ipak igrala!

Screenshot: Youtube

U KAOSU koji je nastao kada su navijači Zamaleka pokušali ući na stadion njihovog kluba na utakmici protiv Enppija, poginulo ih je najmanje 40, a deseci su ranjeni. Strahuje se da broj mrtvih nije konačan.

Pregaženi su u stampedu koji je nastao nakon što je policija bacila suzavac na navijače koji su nasilno pokušavali ući na tribine kako bi gledali gradski derbi.

Preživjeli navijači i rodbina poginulih ogorčeni su na policiju koja je na tom dijelu stadiona otvorila samo jedna vrata okružena bodljikavom žicom, a nakon naguravanja s navijačima aktivirala suzavac i tako izazvala gušenje i nesvjesticu kod mnogih navijača, zbog čega su poginuli bespomoćni i pregaženi.

Policija je odgovorila raspisivanjem tjeralica za vođama Bijelih Vitezova, kako se zovu navijači Zamaleka i tvrdnjama da su su navijači krivi za nerede i tragediju koja je uslijedila, jer su pokušavali ući na stadion bez ulaznica, pri čemu su zapalili dva policijska vozila.

Navijači odgovaraju kako je istina da su bakljama uništili navedene automobile, ali nakon pogibije prijatelja, odnosno ogorčeni policijskim nasiljem.

Nevjerojatno je što se utakmica usprkos svemu ipak odigrala, a završila je 1:1.

Veliki neredi na spomenutoj utakmici nisu jedini koji su se dogodili ovog vikenda u Egiptu, jer najmanje 20 ranjenih bilo je i prije utakmice na stadionu Protuzračne Obrane, ali i tamo se utakmica igrala.

Egipatske vlasti odmah nakon tragedije prekinule su nogometno prvenstvo u zemlji, gdje se to posljednji put dogodilo 2012., kada su 74 navijača poginula  neredima u Port Saidu, kada je kod Al Masryja gostovao Al Ahly, najpopularniji egipatski klub, također iz Kaira.

Posljedica katastrofe bila je odluka da se utakmice egipatskog prvenstva igraju bez navijača, ali je ulaz na stadione bio dozovoljen na utakmicama reprezentacije.

Prije mjesec dana, egipatsko ministarstvo unutarnjih poslova i nogometni savez skinuli su zabranu prisustva navijača utakmicama, ali je njihov broj na tribinama ograničen na 10 tisuća, a toliko ih je smjelo ući i na utakmicu Zamaleka i Enppija.

Ali, hrpa cipela koje su ostale na ulazu na stadion nijemi je svjedok tragičnog stampeda, a preživjeli očevici ovako opisuju užasne scene:

"Ograda se srušila kako je masa krenula naprijed, na što je policija počela nasumično ispaljivati suzavac. Odjednom se na hrpi našlo barem 50 ljudi, a mi koji smo imali sreću ne završiti tamo, izvlačili smo one s dna kako ne bi ostali pregaženi."

Nakon masakra pred stadionom u Kairu, opet je na snazi zabrana ulaska navijačima na stadionu, ali u Egiptu strahuju da bi u sljedećim danima moglo doći do velikih sukoba navijača i policije na ulicama.

Egipatski navijači igrali su veliku ulogu u "Arapskom proljeću", kada je revolucionarnih duh prije četiri godine zahvatio i njihovu zemlju te pomeo predsjednika Hosnija Mubaraka.

Mnogi u Egiptu uvjereni su kako policija nije zaustavila krvoproliće 2012. u Port Saidu iz osvete prema navijačima, odnosno njihovog doprinosa rušenju režima kojeg su bili čuvari

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara