Kramarić i Čop, dvojac koji može prestići magičan Duduov rekord

Fotomontaža Index, HNS

ONO ratno, pionirsko izdanje HNL-a, što se tiče topnika obilježio je Ardian Kozniku, koji je sa 12 golova doveo Hajduk do naslova prvaka, no kako je ta sezone ipak bila krnja, ratom, a čime drugo uzrokovana, pravu predodžbu o nišanskim spravama najboljih hrvatskih strijelaca dobili smo tek slijedeće sezone.

Goran Vlaović je u sezoni 1992./93. tresao mreže protivničkih klubova 23 puta, da bi već godinu dana kasnije zabio čak šest golova više i tih 29 golova bili su rekord hrvatske nogometne lige sve do sezone 2006./07., kad je Eduardo da Silva zabio čak 34 gola. Između Vlaovića i Dudua, a i poslije Duda, najbolji strijelci lige zabijali su neusporedivo manje. Od 2003. do 2005. najbolji strijelci bili su Ivica Olić sa 16, Robert Špehar sa 18 i Tomo Erceg sa 17 golova, dok negativan rekord drži Fatos Beqiraj, koji je u sezoni  2011./12. zabio samo 15 golova što mu je bilo dovoljno za naslov najboljeg topnika lige.
 
Ipak, kako se čini, početak ove sezone mogao bi puno toga promijeniti. Andrej Kramarić, nogometaš koji nije bio dovoljno dobar za modru svlačionicu proživljava pravu renesansu u Rijeci i zasada zabija kao na tekućoj vrpci. Nije prošlo ni pet kola, a Krama ima već devet golova na kontu.
 
Za usporedbu, Dudu je svoj deveti gol te 2006./07. zabio tek u desetom kolu. Kad bi nogomet bila matematika i kad bi se ovakve stvari tumačile isključivo statističkom progresijom, Kramarić bi do kraja sezone čak 60 puta prisiljavao protivničke vratare da vade loptu iz svojih mreža. Ipak, kako je nogomet igra koja ovisi o puno toga, a najmanje o matematici, to se naravno neće dogoditi, ali je pitanje može li Eduardo sa svoja 34 gola i dalje ostati rekorder. Jer kako je mladi napadač krenuo, sve je moguće.
 
Ono što također Kramariću ide u prilog je postojanje prave i ravnopravne konkurencije, konkurencije koja će ti dahtati za vratom i prisiljavati te da u svakom kolu daješ svoj maksimum, neovisno o kvaliteti kluba protiv kojeg igraš. Kramariću je ta konkurencija Duje Čop. Splićanin koji je svoju sreću pronašao na Maksimiru, a lani je bio najbolji napadač lige sa postignuta 22 gola, kolovoz i početak sezone je započeo u velikom stilu. U prvih pet kola HNL-a već je zabio 6 golova, a kad tome pridodamo i 3 gola u Europi, jasno je da je i Duje u velikoj formi.
 
U svakom slučaju, kako su krenuli obojica, do kraja sezone mogli bismo uživati u nadmetanju dvojice sjajnih strijelaca, kao onomad, na početku devedesetih kad su se za prestižnu titulu znali do posljednjeg kola boriti Goran Vlaović i Igor Cvitanović. 
 
Za mišljenje i za komentar ovog napadačkog dvojca, upitali smo Tomislava Ercega, sjajnog napadača Hajduka i Rijeke, jednog od onih napadača, koji se također okrunio krunom najboljeg topnika lige i to u sezoni 2004./05.
 
"Njih dvojica su bez sumnje budućnost hrvatskog nogometa i nije slučajno da ove sezone zabijaju toliko golova. Čop je lani bio prvi strijelac lige, a ove sezone je samo nastavio tamo gdje je stao lani. S druge strane, Kramariću očito jako dobro paše atmosfera u Rijeci i na Kantridi, tako da je njegov urođeni golgeterski učinak samo došao na svoje. Pa nisu slučajno obojica dobili pozivnice izbornika Kovača. Radi se o dvojici zaista sjajnih napadača i baš me zanima što mogu napraviti ove sezone.
 
Iako zabijaju puno golova, iako su obojica odlični napadaču, ne znam, nekako mi ih je teško uspoređivati. Dok je Kramarić jedan suptilan igrač, sjajne tehnike, koji osim što zabija, može igrati i povučeno, Čop je igrač kojeg bismo nazvali žungulovskim tipom napadača. Cijelu utakmicu ga nema vidjeti, najradije bi ga izvadio vani, a onda odjedanput bljesne i utrpa ti dva gola dok se i ne okreneš.
 
Tomo Erceg: "Obojica su sjajni napadači, ali moraju još puno raditi da dostignu Eduardov nivo"
 
Ono što je i njegova, a od ove sezone i Kramarićeva, prednost nad ostalim napadačima u ligi je da njih dvojica igraju u najkvalitetnijim momčadima HNL-a. Osim Špehara, Terkeša, Baturine i Joška Popovića, svi najbolji strijelci lige su dolazili iz najboljih klubova lige. I to je logično. No, da me se ne shvati krivo, to nikako ne umanjuje njihov golgeterski talent. Štoviše, mislim da će u budućnosti, izbornik Kovač, ili bilo koji drugi, koji bude tada na klupi reprezentacije,uz Mandžukića  imati na raspolaganju čitav set mladih i kvalitetnih napadača.
 
A što se tiče eventualnog obaranja Eduardovog rekorda, tko zna, sve je moguće, posebice kad vidimo kako su njih dvojica krenuli u sezonu. Međutim, i jedan i drugi moraju još zaista puno raditi da dođu na onaj nivo igre kakav je imao Dudu te sezone'', rekao je Erceg za Index. 
 
 
POPIS NAJBOLJIH STRIJELACA HNL-a:
 
1992. Ardian Kozniku (Hajduk) 12
92/93. Goran Vlaović (Dinamo) 23
93/94. Goran Vlaović (Dinamo) 29
94/95. Robert Špehar (Osijek) 23
95/96. Igor Cvitanović (Dinamo) 19
96/97. Igor Cvitanović (Dinamo) 20
97/98. Mate Baturina (Zagreb) 19
98/99. Joško Popović (Šibenik) 21
99/00. Tomo Šokota (Dinamo) 21
00/01. Tomo Šokota (Dinamo) 20
01/02. Ivica Olić (Zagreb) 21
02/03. Ivica Olić (Dinamo) 16
03/04. Robert Špehar (Osijek) 18
04/05. Tomislav Erceg (Rijeka) 17
05/06. Ivan Bošnjak (Dinamo) 22
06/07. EDUARDO DA SILVA (Dinamo) 34
07/08. Želimir Terkeš (Zadar) 21
08/09. Mario Mandžukić (Dinamo) 16
09/10. Davor Vugrinec (Zagreb) 18
10/11. Ivan Krstanović (Zagreb) 19
11/12. Fatos Beqiraj (Dinamo) 15
12/13. Leon Benko (Rijeka) 18
 13/14. Duje Čop (Dinamo) 22
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara