Legende o Beari: "Mogu pričati samo u superlativima, ne jer je umro, nego jer je stvarno bio velik"

Foto: FK Crvena zvezda

U NOĆI s nedjelje na ponedjeljak u 86. godini života u Splitu je preminuo Vladimir Beara, najbolji hrvatski vratar svih vremena i jedan od najvećih svjetskih svih vremena. Povodom tužnog događaja oglasili su se njegovi suvremenici i legende srpskog nogometa, s kojima je nekoć dijelio terene i svlačionicu.
 

"Bio je poseban čovjek, svi smo bili ponosni što ga poznajemo"
 
Dragoslav Šekularac s Bearom je bio suigrač u Crvenoj zvezdi od 1955. do 1960. godine, a za B92 poručio je: "On i Bora Kostić su najzaslužniji što je Zvezda osvojila tri titule u četiri sezone tijekom pedesetih godina. Beara je jedan od najboljih golmana svijeta, poseban čovjek. Volio je svoju porodicu, nikome nije smetao i svi smo bili ponosni što ga poznajemo."
 
"Pamtim ga po tome što je jedne godine u Mostaru obranio čak pet šansi, ‘zicera’, a mi smo pobijedili i postali prvaci Jugoslavije. Što se više može reći o golmanu koji nam je na taj način donio titulu", zaključio je Šekularac.

"Sve što je dao, dao je pošteno, ostao je čist i gord"
 
Milutin Šoškić bio je, pak, legendarni vratar Partizana, a upravo je on poslije Beare preuzeo ulogu prvog vratara Jugoslavije. Njegov debi za reprezentaciju dogodio se protiv Mađarske 1959., kada je zamijenio baš Bearu.
 
"On se opraštao od reprezentacije protiv Mađara, a ja sam mu bio rezerva. Pred kraj poluvremena izbornik je odlučio povući ga, a mene je ubacio na teren. Imam sliku tog trenutka koju čuvam kod kuće. To je jedan od najtužnijih i najljepših trenutaka u karijeri. Najljepši je zbog debija, a najtužniji jer mijenjam takvog velikana", rekao je Šoškić.
 
"On je poslije te utakmice otišao biti profesionalac u Njemačkoj i tamo je igrao za Aachen. Povrijedio se, slomio nogu i završio karijeru. Poslije Partizana ja sam otišao u Köln, također slomio nogu i završio karijeru. Takva podudarnost se rijetko sreće. Bila je velika razlika u godinama, a bio je dobar prema meni. Tragedija je što je jedan takav čovjek odlazi. Sve što je dao, dao je pošteno, ostao je čist i gord, takvog ćemo ga pamtiti", dodao je Šoškić.
 

 
"Jedan od najboljih golmana svih vremena"
 
Vladica Popović izgubio je i velikog prijatelja odlaskom Beare. "Bio mi je veliki prijatelj. Radi se o sjajnom golmanu, o njemu mogu pričati samo u superlativima, ali ne zato što je umro, već zato što je stvarno bio velik", riječi su Popovića.
 
"On je jedan od najboljih golmana svih vremena. Naša sekcija veterana u Zvezdi će sigurno poslati nekog na sahranu u Split", zaključio je.
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara