Maleš je danas cinker i nema ga nigdje, a Širić dragi gost hrvatske reprezentacije

Foto: Hina 

U UTORAK u 10 sati vijeće zagrebačkog Županijskog suda pod presjedanjeM sutkinje Gordane Mihele Grahovac trebalo bi objaviti presude za Željka Širića i Nevena Šprajcera, optužene za primanje, odnosno davanje mita za tzv. pošteno suđenje. Presuda je to na svojevrsan način i hrvatskom nogometu u kojem je suđenje godinama vodio čovjek s optuženičke klupe, Željko Širić. 

Nakon višemjesečnog suđenja, jutros je održana posljednja rasprava. Tužitelj je u ovom procesu ustvrdio kako su svi navodi optužnice dokazani i zatražio da Širiću i Šprajceru bude izrečena zabrana obavljanja zvanja u trajanju od deset godina. 
 
"U ovom slučaju radi se o sistemskoj korupciji jer pojedine osobe koriste svoj autoritet i moć, a svemu tome pogoduju i anomalije sustava. Ova vrsta korupcije je izuzetno opasna jer ugrožava sve temelje na kojima počiva Republika Hrvatska, s čime se u konačnici ugrožavaju i svi građani", dijelovi su završne riječi na ovom suđenju od strane Tonćija Petkovića, zamjenika ravnatelja USKOK-a.

Širićeva obrana: Nije bio odgovoran, bio je sam na čelu Komisije sudaca 
 
"U ovom slučaju Maleš je otišao s dobro plaćenog posla da bi bio u Hajduku, a onda ga je Željko Širić traženjem mita, zapravo tražio da počini kazneno djelo. Maleša je osoba koja ima stvarnu moć u hrvatskom nogometu nazivala cinkerom i drukerom, te je uz to ustvrdila da ne bi nikada napravila to što je Maleš napravio. A što je to Maleš napravio? Obratio se instituciji hrvatske države."
 
"Hrvoja Maleša danas nema nigdje, a Željko Širić je usprkos ovom postupku još uvijek rado viđen gost na utakmicama hrvatske reprezentacije. Uz to Širić je, uvjeren u svoju nedodirljivost, djelo za koje se tereti počinio i nakon što je hrvatski nogomet potresla afera Offside, u kojoj je donesena pravomoćna presuda zbog korupcije u nogometu", zaključak je Petkovića.
 
S druge strane, branitelji traže oslobađanje Širića i Šprajcera krivnje, uz tvrdnju kako USKOK nije dokazao navode iz optužnice. Smatraju kako je Širić krivo pozicioniran kao odgovorna osoba unutar HNS-a jer je zapravo samo bio na čelu Komisije za izbor sudaca, tek jednog od tijela pod okriljem HNS-a.
 
Također, jedan od Širićevih branitelja Ivo Farčić tvrdi kako mito Širić ne bi primio da ga Maleš na to nije potaknuo. Šprajcerova obrana inzistira, pak, na tvrdnjama kako su iskazi Dražena Maješića, na čijem iskazu se temelje ključni dokazi, netočni i  krivo konstruirani. 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara