Mamić bez kazne za "kretenu, monstrume" Eduardovom odvjetniku: Županijski sud ukinuo osuđujuću presudu

Foto: Hina

NA ZAGREBAČKOM Općinskom kaznenom sudu na jesen bi trebalo početi novo suđenje čelniku Dinama Zdravku Mamiću, jer mu je viši sud ukinuo prvostupanjsku presudu zbog klevete odvjetnika Ivice Crnića kojom je kažnjen s 350 dnevnih dohodaka ili 128.310 kuna.

Kaznu koja je izvršnom predsjedniku Dinama izrečena početkom godine sud je obrazložio tvrdnjom da je Mamić namjerno omalovažavao Crnića dok je u sudnici zastupao nogometaša Eduarda da Silvu s kojim je Mamić u sporu. Sud je zaključio da se verbalni napad u kojem je Crnića nazivao "mišem, kretenom, monstrumom i tatinim sinom" ne može ničim opravdati te da su klevetom obuhvaćena i ostala dva nedjela (sramoćenje i uvreda) za koja je Mamić tužen.

No, Zagrebački Županijski sud je odlučujući o žalbi na presudu zauzeo stav da u obrazloženju nisu razgraničena kaznena djela klevete, uvrede i sramoćenja pa je ukinuo prvu presudu i zatražio novo suđenje.

Iako je Mamiću ukinutom presudom dosuđena visoka novčana kazna Crnić nije bio zadovoljan presudom, jer je sud uzeo u obzir samo formalne Mamićeve prihode od 11 tisuća kuna, a ne i njegovu imovinu, čime je, smatra, poslana poruku da imućni ljudi mogu vrijeđati, sramotiti i klevetati svakoga i ne moraju se bojati ozbiljne kazne.

Mamić je u ožujku 2013. usred ročišta na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu, vrijeđao Crnića kao odvjetnika bivšeg igrača Dinama i hrvatske reprezentacije Da Silve koji je osporavao zakonitost menadžerskog ugovora na temelju kojeg je Mamić od njega potraživao milijune. Mamić je zbog vrijeđanja kažnjen s 10 tisuća kuna, no, unatoč tome nastavio je vrijeđati odvjetnika koji ga je potom tužio za klevetu.

Mamić je i ranije imao sličnih incidenata, a u srpnju je pravomoćno oslobođen za poticanje na nacionalnu mržnju prema bivšem ministru Željku Jovanoviću, dok je zbog vrijeđanja novinara Boruta Šipsa morao platiti 50.000 kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara