Mijenjajte zakone i sustav: Što nam vrijedi ako ode Zdravko, a dođe Zoki

Mijenjajte zakone i sustav: Što nam vrijedi ako ode Zdravko, a dođe Zoki

Foto: Hina

VODSTVO udruge Naš Hajduk u srijedu je pozvalo zastupnike u Saboru Republike Hrvatske da podrže incijativu saborskog zastupnika iz Splita Srđana Gjurkovića kojom se traži hitno uvrštavanje u saborsku proceduru prijedloga izmjena Zakona o sportu kojima se traži ravnopravnija zastupljenost nogometnih prvoligaša Hajduka i RNK Splita u tijelima Hrvatskog nogometnog saveza.

> Naš Hajduk mijenja Zakon o sportu: Svaki prvoligaš treba imati dva predstavnika u Skupštini HNS-a

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, HNK Hajduk i Udruga Naš Hajduk izišli su sa detaljnim objašnjenjem inicijative za hitnom izmjenom Zakona. U ime HNK Hajduk govorio je predsjednik Skupštine odvjetnik Vinko Radovani dok su prezentaciju ispred udruge Naš Hajduk održali tajnik Udruge Ivan Rilov i član Udruge Renato Čupić.

"Poslali smo prijedlog izmjene Zakona o sportu, kojeg su sačinili pravni stručnjaci i sveučilišni profesori iz Splita, svim saborskim zastupnicima, da podupru inicijativu zastupnika Srđana Gjurkovića, te da se te promjene što je moguće hitnije uvrste u saborsku proceduru jer je Gjurkovićeva inicijativa jako dobra“, rekao je na današnjoj pressici tajnik udruge Naš Hajduk Ivan Rilov.

"Ne želimo da Hajduk postane nečiji žeton u predizbornoj kampanji"

Za uvrštavanje ove inicijative u hitnu saborsku proceduru Gjurkoviću potrebna je pismena potpora najmanje 15 zastupnika, a Rilov je rekao kako je Gjurković do sada prikupio potpise potpore 11 zastupnika. On je dodao kako bi najpovoljnije bilo da se uvrštavanje u hitnu saborsku proceduru ove Gjurkovićeve inicijative i sve saborske aktivnosti u svezi s ovim prijedlogom završe tijekom ožujka ove godine, kako bi se preduhitrilo da ta inicijativa bude dio predizborne kampanje za parlamentarne izbore.
 

 
"Ne želimo da Hajduk postane bilo čiji žeton u političkom nadmetanju niti da se sa ovom inicijativom politizira", dodao je Rilov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijedlog izmjena Zakona o sportu, kojeg je izradila skupina stručnjaka u Splitu, javnosti je predstavljen na okruglom stolu pod nazivom "Zakonodavna osnova za spas hrvatskog nogometa“ koji je održan u Splitu prije dva dana.

Hajduk traži dva predstavnika u Skupštini HNS-a za sve prvoligaše

Prijedlogom se zagovara da svaki sportski klub koji sudjeluje u najvišem rangu natjecanja, odnosno u Prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi, treba imati po dva predstavnika u Skupštini Hrvatskog nogometnog saveza, čime bi se dva splitska prvoligaša, Hajduk i Split, doveli u ravnopravnu poziciju pri odlučivanju.

Također se predlaže da Republika Hrvatska, jedinice lokalne i područne samouprave i Grad Zagreb, koji imaju dionice u sportskim dioničarskim društvima, mogu ugovorom prenijeti upravljačka prava na dioničare u cijelosti ili djelomično na udrugu navijača.

Prijedlogom se traži transparentnost u poslovanju sportskih klubova, kao i da osoba kojoj je pravomoćnom presudom zabranjeno prisustvovanje ili odlazak na određena natjecanja ne može u razdoblju od tri godine "sudjelovati u sportskim natjecanjima, organizirati i voditi sportska natjecanja, obavljate stručne poslove u sportu, sudjelovati u radu skupština ili tijela upravljanja Hrvatskog olimpijskog odbora, nacionalnog sportskog saveza, sportske udruge ili trgovačkog društva, niti može biti ovlaštena za zastupanje pravne osobe“.

Na kraju je Rilov kritizirao i Hrvatski nogometni savez jer izbjegava donijeti odluku da se utakmice nogometne reprezentacije igraju i na splitskom Poljudu.

"Reprezentacija Hrvatske je u zadnjih deset godina više puta igrala u Londonu nego u Splitu", istaknuo je on.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara