Najveći skandal do sada: Istražuje se 380 utakmica, u Engleskoj namješten susret Lige prvaka!

Najveći skandal do sada: Istražuje se 380 utakmica, u Engleskoj namješten susret Lige prvaka!

Foto: AFP

OKO 380 utakmica Lige prvaka, kvalifikacija za Europsko i Svjetsko prvenstvo te niz susreta u nacionalnim ligama širom Europe bili su namješteni, izvijestila je Europska policija (Europol).

Na današnjoj press konferenciji u Haagu čelnici Europola izvijestili su o saznanjima do kojih su njihovi agenti došli istražujući namještanje nogometnih utakmica na području Europe.

"Tijekom posljednjih 18 mjeseci Europol i pet europskih zemalja vodile su veliku istragu namještanja utakmica u europskom nogometu. Ovo je najveća do sada poduzeta istraga kojom smo otkrili razgranatu kriminalnu mrežu", otkrio je direktor Europola Rob Wainwright.

U Engleskoj u posljednje 3-4 godine namještena utakmica Lige prvaka

Europol tvrdi kako su otkrili 380 namještenih utakmica diljem Europe, među kojima je i jedna utakmica Lige prvaka odigrana u Engleskoj, ali nisu otkrili koja. Osim toga namještalo se i u UEFA-inim kvalifikacijama za Euro i SP.

Upravo je namještena utakmica Lige prvaka u Engleskoj izazvala najveću pozornost, ali Europol je odbio otkriti detalje jer postupak još traje. Poručili su samo da je odigrana u posljednje tri ili četiri godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

380 utakmica namješteno u Europi, još 300 u ostatku svijeta

Kriminalne skupine uplatile su oko 16 milijuna eura samo na utakmice namještene u Njemačkoj i zaradili dodatnih 8,5 milijuna. Najveće pojedinačno mito iznosilo je 140 tisuća eura i otkriveno je u Austriji.

Istražitelji navode kako je od 2007. čak 750 utakmica bilo pod sumnjom u namještanje.

Sjedište kriminalne skupine je u Aziji, kao i mnogo puta do sada. Navodno je umiješano oko 425 sudaca, klupskih dužnosnika, nogometaša i kriminalaca.

Također, Europol sumnja da je namješteno dodatnih 300 utakmica u Africi, Aziji, Južnoj te Srednjoj Americi. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara