Noka Serdarušić: Hrvatska može bolje, a Metličić bi bio sjajan pomoćnik

Noka Serdarušić: Hrvatska može bolje, a Metličić bi bio sjajan pomoćnik

Foto: Fotomontaža/Index, Guliver Images/Getty Images

HRVATSKA rukometna reprezentacija traži novog izbornika. Slavko Goluža povukao je jedini mogući potez nakon povratka iz Katara, gdje je Hrvatska osvajanjem 6. mjesta doživjela debakl. Sada je na vladaru hrvatskog rukometa Zoranu Gobcu, predsjedniku HRS-a Sandiju Šoli i uskoro budućem koordinatoru Ivanu Baliću da odaberu Golužinog nasljednika.

> Goluža podnio ostavku: "Očito nisam opravdao očekivanja"

> Gobac potvrdio: Serdarušić i Metličić najbliže klupi Hrvatske, čeka se Balićev blagoslov

Kako sada stvari stoje, Hrvatsku bi trebao preuzeti iskusni Zvonimir Noka Serdarušić, a njemu će na klupi asistirati legendarni Pero Metličić.

Za one koji nisu upoznati s radom Noke Serdarušića, riječ je o treneru koji je stvorio, odgojio i vodio brojne vrhunske igrače poput Magnusa Wislandera, Stefana Lovrgena, Thierryja Omeyera, Nikole Karabatića... Noka je na klupi Kiela čak 11 puta postao prvak Njemačke, a u istoj je zemlji tri puta izabran za trenera godine.

O Hrvatskoj u Kataru

Serdarušić je preko Indexa čuo da je Slavko Goluža podnio ostavku. Nije bio previše iznenađen...

"To je normalno u trenerskom poslu. Poslije kritika i nakon Katara jednostavno nije bilo razloga da se to tjera dalje", rekao nam je.

Na molbu da nam prokomentira igru Hrvatske u Kataru, Noka je povukao ručnu.

"Gledao sam dvije utakmice reprezentacije i ne bih previše komentirao, jer ne volim komentirati kolege. Bilo što da vam kažem neće biti lijepo, tako da je bolje da ništa ne kažem", rekao je Noka koji se nije dao "slomiti".

"Reći ću vam samo da je to moglo biti puno bolje".

"Metličić sjajan izbor za pomoćnog trenera"

Hrvatska javnost navija da vi preuzmete reprezentaciju, a da vam desna ruka bude Pero Metličić.

"Da, vidim što je svih ovih dana bilo po medijima i ispada kao da sam se sam kandidirao. Ne želim se gurati! Pitali su me želim li voditi reprezentaciju i mogu li se zamisliti na klupi Hrvatske, a recite vi meni možete li zamisliti da na to kažem - ne! Pitali su me isto za Peru Metličića i kako bih se slagao s njim pa sam im rekao da je trenirao sa mnom, da ga poznajem kao čovjeka i njegovo razmišljanje i da bi bio sjajan izbor. Još uvijek nije bilo nikakvih službenih razgovora oko toga", poručio je Serdarušić, koji je stalno u kontaktu s Gobcem.

"Mi već dvije godine razgovaramo i uvijek pričamo o rukometu. Očekujem da se ponovno čujemo pa ćemo vidjeti".

Francuzi ne bi radili probleme

Poznato je kako je Serdarušić bio jedan od kandidata za preuzimanje Hrvatske prije 20 godina, ali Kiel ga tada nije htio pustiti.

"Nedavno je aktualni trener Kiela Alfred Gislason bio je kandidat za izbornika jedne reprezentacije, ali su mu u Kielu odgovorili kako to ne dolazi u obzir. Tako je bilo i sa mnom. Tamo se igra svaka tri dana i teško da će klub to dozvoliti. Ja nisam imao šanse tada", kaže Serdarušić.

Noka je trenersku epizodu u Kielu okončao pod optužbom da je podmitio suce finala Lige prvaka 2007. godine. Iduće godine napušta Kiel, a 2009. preuzima reprezentaciju Slovenije na čijem je kormilu bio manje od godinu dana. Godine 2010. kratko vodi Celje, a zatim uzima pauzu. Pravnu bitku je dobio 2012. godine kada je oslobođen svih optužbi, a tada se ponovno vratio rukometu. Njegova nova destinacija bila je Pays d'Aix.

"U Francusku sam došao jer je tu Luka Karabatić. S Nikolom sam razgovarao da podignemo njegov nivo igre i vidi se nakon ovog SP-a da se s njim dosta toga napravilo. Dogovor s klubom je takav da ja nisam vezan niti imam bilo kakve obveze", rekao je Noka kojem ništa više ne stoji na putu da preuzme hrvatsku reprezentaciju.

"S te strane sam slobodan. U klubu bi sigurno bili sretni da njihov trener preuzme neku reprezentaciju".

"Ako ne možeš sve podrediti cilju, onda ne možeš raditi sa mnom"

Serdarušić je na glasu kao vrlo strog trener, autoritet kojeg se mora poštivati. Jedan slovenski novinar s kojim smo pričali u Kataru rekao nam je da zamjera Serdarušiću na nekim stvarima koje je napravio dok je vodio Celje, ali kaže da je riječ o strašnom taktičaru koji za vrijeme utakmice nikada ne gubi glavu. Serdarušić bi u paru s Metličićem mogao donijeti ono što kronično nedostaje hrvatskoj reprezentaciji - pomirenje, autoritet, vjera u mlade igrače i u konačnici pravi rezultat.

"Ja sam rekao kako jedna ekipa treba izgledati, a trener je isto dio te ekipe. Smatram da sam onakav kakav trebaš biti u sportu. Trebaš napraviti sve ako imaš cilj ispred sebe. Rukometni sam trener preko 30 godina i igračima sam uvijek objašnjavao da moraju raditi maksimalno. To se od njih zahtjeva u ekipi, ali i van terena. Ako se zahtjeva disciplina na jednom mjestu, onda ne možeš biti nediscipliniran na drugom. Brojni igrač,i među kojima je i Karabatić, danas me vide kao oca. Naravno, kad se radilo onda je bilo i malih problema. Ipak, sve je bilo podređeno cilju i tko to neće, jednostavno ne može dugo sa mnom raditi", rekao je Noka.

O prvom izborničkom potezu: "Razmišljat ću o tome ako dođe do toga"

Svijet ostaje na mladima, a hrvatska budućnost u rukometu trenutačno je svjetla. Luka Stepančić, Ivan Slišković, Filip Ivić... to su sve igrači koji su možda već u Kataru trebali voditi glavnu riječ na terenu.

"Treba vidjeti imaju li oni taj nivo koji su imali Balić ili Pero dok su bili mladi. To treba usporediti. Meni je dobro poznato koliko ima rukometnih stručnjaka, a pogotovo u Zagrebu koji tvrde da je trebalo pozvati ove ili one, mlade ili stare", kaže Serdarušić.

Koji bi bili vaši prvi potezi kao izbornik hrvatske reprezentacije?

"Razmišljat ću o tome ako dođe do toga. Mogu vam odmah reći ovako; da mislim da ću napraviti gore s tom reprezentacijom nego što je sada ne bih je preuzeo. Odmah bi rekao da nije to za mene", za kraj će Serdarušić.

SUDJELUJTE U RASPRAVI NA INDEXOVOJ TEMI SP KATAR I NAŠOJ FACEBOOK STRANICI.

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara