Nova sezona "kumova i nećaka": Širić drma i s optuženičke klupe!

Nova sezona "kumova i nećaka": Širić drma i s optuženičke klupe!

Foto: Damjan Tadić / Cropix

KADA pogledamo listu sudaca za novu sezonu hrvatskog prvenstva, govori o novoj eri sudačke organizacije i čišćenju nogometne močvare zvuče zaista smiješno. Izvršni odbor HNS-a u petak će raspravljati o novim sudačkim listama koje bude veliku sumnju da su rodbinske i kumske veze ponovo bile glavni kriterij za napredak.

O "osječkom gangu" Index piše već godinama. Radi se o "familiji" kumova i nećaka s više "donova", od kojih su samo dvojica završila na optuženičkoj klupi, no i dalje imaju jak utjecaj na hrvatski nogomet. Željko Širić, čini se, i dalje drma sudačkom organizacijom.

Uvijek vjerni nepotizmu: Kukić prekršio obećanja

Nakon smjene Širića i Djedovića, sudačka organizacija povjerena je Dušanu Kukiću, iskusnom sisačkom sucu, koji je svom "kumu" Širiću kao delegat donedavno prenosio pozdrave klupskih čelnika. Kukić je po preuzimanju funkcije obećao kako će "iskorijeniti bilo kakav nepotizam i eliminirati suce koji su na bilo koji način rodbinski povezani s ljudima u sudačkoj organizaciji".

"Neće biti mjesta za tatu i za strica, oko toga ćemo zauzeti energičan stav", govorio je Kukić prije godinu i pol i dodao "Hrvatska ima previše sudaca, to se mora reći. Drastično ćemo smanjiti broj sudaca. Namjera je rezanje, sukladno napucima Fife i Uefe".

Ali, Kukić je novom sudačkom listom prekršio oba obećanja. Umjesto "rezanja", broj sudaca je povećan unatoč smanjenju 1. HNL na samo 10 klubova! I tu ulogu ne igra činjenica da na utakmici sudi pet sudaca. Presedan je i da više sudaca ima na A, nego na B listi. Na A listi je 31 sudac podijeljen u tri skupine, dok B lista broji 28 sudaca podijeljenih u dvije skupine.

Regionalna zastupljenost: Osječko-baranjska županija daje 25 posto sudaca i 33 posto kontrolora!
 
Osječki suci na listi 1.HNL su: Ante Vučemilović, Andrej Burilo, Damir Batinić, Domagoj Ljubičić, Danijel Trampus, Dario Bel, Dalibor Conjar, Miro Grgić, Hrvoje Barišić, Dejan Berger.

Batinić i Burilo sinovi su bivših sudaca, kao i Bebek. Ante Vučemilović, koji u subotu sudi Dinamu i Hajduku, nećak je istoimenog dopredsjednika HNS-a.

Novi sudački talent - sin Širićevog kuma Bela

Novo ime na "Talent" popisu je Dario Bel, još jedan član sretne sudačke "familije".

Širićev kum Željko Bel, tajnik ŽNS-a Osječko-baranjskog, sa Širićem i Vučemilovićem je utjecao na ishode utakmica nižih liga, prema priči nekoliko svjedoka.  >>> Index otkriva: Kako je osječki lobi krojio županijska prvenstva.

Kad je trebalo obavljati "prljave" poslove, Širić, Djedović i Vučemilović, obično su slali slavonske suce. Pisali smo o slučaju našičke Viktorije, koja je teško oštetećena u utakmici koju je sudio Burilo, uz nadzor delegata Darka Kolesarića

Iz snimaka razgovora koje izlaze u javnost tijekom suđenja za "pošteno suđenje", doznat će se koji još suci i zbog čega uživaju povjerenje vladajućih struktura HNS-a. Nedavno smo čuli razgovor Širića i Ivana Bebeka, u kojem su iznijeli nekoliko imena... I svi oni su još uvijek na listi.

Širićev čovjek: Na listi kontrolora i sudac kojeg je FIFA suspendirala zbog kontakta s braćom Šapina
 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Osječani ne dominiraju samo kao suci, već su osigurali da se ovakvi odnosi nastave i u budućnosti. Na popisu kontrolora Slavonaca je najviše, čak trećina: Borovec, Marjanović, Vitković, Huis i Tomislav Šetka. Posljednji je dobro poznat javnosti po tome što ga je FIFA suspendirala zbog navodne povezanosti s braćom Šapina i namještanjem utakmica.

Zanimljivo je da se Šetka, nakon isteka suspenzije 2011., vratio u hrvatski nogomet preko osječkog nogometnog saveza, a njegov izbor na čelo županijske sudačke organizacije (!) osobno je nadgledao Željko Širić. Podsjetimo, bilo je to prije šest mjeseci, a Šetka je izabran bez kvoruma uz proteste dijela klubova. Širić je, unatoč suspenziji HNS-a, uz kuma Željka Bela vodio glavnu riječ.

Tu je još uvijek i Bruno Marić, endem u sudačkom svijetu, s procesom kojeg vodi protiv UEFA-e tražeći milijun eura zbog javnog sramoćenja i duševnih boli u slučaju Robina Bokšića i nikad razjašnjenog finala Kupa 2009. godine.

POPIS ČLANOVA KOMISIJE NOGOMETNIH SUDACA  Izvršnog  odbora  HNS-a:
1. Dušan KUKIĆ - Predsjednik Komisije nogometnih sudaca IO HNS-a
2. Božo MAMIĆ - član
3. Dragutin Karlo POLJAK - član
4.  Dragutin VUK – član
5. Miroslav VIDAK – član
6. Ante KULUŠIĆ – Povjerenik za određivanje Kontrolora za suđenje
7. Ivan PERAIĆ – Povjerenik za suđenje Prve HNL-e
- Ivan KOŠUTIĆ - Tajnik Komisije nogometnih sudaca Izvršnog odbora HNS-a      
- Zora HUNJADI - administrator Komisije nogometnih sudaca IO HNS-a

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara