Odbrojavanje uz Index i majstoriju velikog Austrijanaca Johanna Krankla: Još 77 dana do SP

Foto: Fotomontaža Index

OSTALO je još 77 dana do početka najiščekivanijeg događaja godine, do početka Svjetskog prvenstva u zemlji u kojoj je ova igra puno više i od samog života, u Brazilu. Index s vama odbrojava dan po dan, sve do spektakularnog otvaranja u Sao Paolu, kada će cijeli svijet gledati Brazil i Hrvatsku. Prisjećamo se s vama najljepših pogodaka u povijesti svjetskih prvenstava. Odbrojavanje je počelo!
 
77. Johann Krankl: Austrija - Zapadna  Njemačka 3:2, SP u Argentini 1978.
 
Jedanaesto svjetsko prvenstvo u Argentini 1978., osim što je bilo obilježeno krvavom vojnom huntom generala Videle, ostalo je upamćeno i kao prvenstvo bez izrazito jakih momčadi, velikih favorita, kao prvenstvo na kome su one najveće reprezentacije poput Brazila, Njemačke, Italije, Francuske došle s ekipama koje tek trebaju stasati.
 
Nikad lošiji Nijemci
 
Aktualni svjetski prvaci Nijemci u Argentinu su došli s prilično izmijenjenim sastavom u odnosu na prošlo svjetsko prvenstvo i nisu im davani veliki izgledi. Nije bilo vođe Franza Beckenbauera kao ni Gerda Mullera, Mullera u sastavu , kojeg čak ni dvojica dvojica Mullera – Dieter i Hansi nisu uspjeli zamijeniti. Od nositelja igra od prije četiri godine kad su postali svjetski prvaci u momčadi su ostali tek golman Sepp Maier, branič Berti Vogts te veznjak Rainer Bonhof. Bila je to možda i najslabija njemačka momčad na svjetskim prvenstvima.
 
Renesansa Austrije
 
No, na ovom prvenstvu nekada slavna Austrija doživjela je nogometnu renesansu. Austrijska reprezentacija bila je slabija nego  onaj čuveni predratni ''Wunderteam'', ali usporediv s onim brončanim iz Švicarske 1954. 
 
Austrijanci su bili u grupi s Brazilom, Švedskom i Španjolskom. Po igri osrednja grupa zvučnih imena, ali vrlo slabe igre i siromaštvom golova. Posve neočekivano lidersku poziciju ispred Brazila zauzeli su Austrijanci koji su napokon imali jednu jaku generaciju. Koncilia, Jara, Prohaska i proslavljeni Krankl, vratili su austrijski nogomet na veliku scenu.
 
Kao prvoplasirani u svojoj grupi, Austrijanci su dobili četvrtfinalnu grupu u kojoj su bili Italija, Nizozemska i neuvjerljiva Njemačka, koja je u prvoj fazi turnira igrala 0:0 s Poljskom i Tunisom, a samo se iživjela nad slabašnim Meksikom, kojeg je demolirala s 6:0 te kao drugoplasirana iza Poljske nastavila natjecanje.
 
Krankl golčinama oduzeo "germanskoj braći" priliku za broncu
 
U toj četvrtfinalnoj grupi dominirali su Nizozemci, drugoplasirani su bili Talijani, a baš su Austrijanci svladavši Nijemce s 3:2, spriječili ''Elf'' da odigra barem utakmicu za broncu.
Briljirao je jedan od najvećih austrijskih nogometaša svih vremena, zvijezda Rapida i Barcelone Johann Krank,l koji je postigao dva gola,oba prekrasna, a prvi, u 67. minuti bio je pravo malo remek-djelo.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara