Ostojić: Policija nije kriva za Azapovićevu smrt, srce zataji uslijed uzimanja opijata!

Foto: Srđan Vrančić / Cropix

MARKO AZAPOVIĆ, 18-godišnji pripadnik Torcide iz Županje, nije, kako tvrdi njegova rodbina i prijatelji, preminuo od posljedica policijskog premlaćivanja u postaji u Županji.

To je nalaz istrage Unutarnje kontrole MUP-a, provedene u navedenoj postaji, nakon što je mladić uhićen i "obrađen" 19. ožujka, preminuo 18. travnja od zatajenja srca. 

"Azapović je uhićen zbog prevare: Lagao je da mu je ukraden novac iz svlačionice"

U Ministarstvu unutarnjih poslova, ministar Ranko Ostojić sazvao je izvanrednu konferenciju za medije, na kojoj je izvijestio o rezultatima navedene istrage, do koje je došlo zbog smrti koja je pokrenula ogorčenje policijskim postupanjem na domaćim tribinama i ujedinila navijače iz cijelog svijeta.

Rekao je kako je Azapović u županjskoj policijskoj postaji završio nakon što je prijavio krađu novca, koji mu je, kako je bio rekao, otuđen iz svlačionice niželigaškog kluba iz Županje za koji je igrao.

"U bolnicu je išao da smanji svoju krivnju, jer je teti ukrao novac"

Prijavu je kasnije povukao, nakon čega je policija protiv njega podignula prijavu zbog prevare i zato je uhićen. "Kod primanja u pritvor, 19. ožujka, na njegovom tijelu nije bilo ozljeda, a idućeg dana pušten je na slobodu." poručili su iz MUP-a.

Istraga je pokazala kako je naknadno sam priznao da je bolnicu išao kako bi umanjio krivnju zbog prevare člana obitelji, točnije tete, ili kako su to rekli u policiji: "da bi kod roditelja umanjio svoju krivnju zbog počinjenih kaznenih djela i narušenih odnosa s članom rodbine, kojeg je oštetio s više imovinskih kaznenih djela na štetu te osobe."

Ostojić: Unutarnja kontrola obavila je vrlo ozbiljan posao

"Policijski službenici obavili su 27 obavijesnih razgovora i pregledali opsežnu dokumentaciju. Tijekom kontrole obavljen je vrlo ozbiljan posao", naglasio je ministar policije.

"Do zastoja srca dolazi uslijed uzimanja opijata, a ne kao posljedica drugih ozljeda" poručio je Ostojić, koji je ovako pojasnio izrečeno: "Toksikološko vještačenje još nije gotovo, a njime će se utvrditi je li do zastoja srca došlo došlo zbog uzimanja tableta ili opijata."

Ministar policije: Nije bilo propusta u policijskom postupanju, Azapović je umro prirodnom smrću

Ostojić tvrdi kako nije bilo propusta u policijskom postupanju, a mladić je umro prirodnom smrću. Kako ne bi ispalo da inspektori MUP-a postavljaju medicinske dijagnoze, Ostojić je objasnio: "Nema uzročno-posljedične veze između smrti Marka Azapovića i policijskog postupanja prema njemu. Obdukcijom nisu pronađeni tragovi nasilja i on je preminuo prirodnom smrću.

U nastavku tekst podsjećamo kako su nakon "policijskog postupanja", na Azapovićevom tijelu itekako postojali "tragovi nasilja":

Prijateljima je priznao da ga je policija tukla

18. ožujka Azapovića je policija privela na obavijesni razgovor. Predvečer su njegovoj obitelji javili da mu mogu donijeti večeru jer će još neko vrijeme biti zadržan. Policija im je rekla da je priveden zbog novca koju mu je par dana prije ukraden na treningu. Kući se vratio nakon dva dana, a obitelji nije želio ništa reći.

Prije povratka kući na pregled u vinkovačku bolnicu odveli su ga prijatelji kojima je priznao da ga je policija tukla. Liječnicima je rekao da su ga policajci tukli, šamarali, tjerali da kleči i radi sklekove. Jutarnji list donosi da su mu u bolnici utvrđeni iščašenje i nategnuće cervikalne kralježnice, hematome, kontuzije koljena te ozlijeđena rebra. Obitelji je teško nakon svega povjerovati da je Marko preminuo od ugruška koji krenuo iz srca i zapeo u suženoj arteriji.

"Nećemo odustati dok se ne sazna istina. Žao nam je zbog navijačkih sukoba, ali lijepo je vidjeti podršku u čast našem Marku", govore shrvani članovi obitelji Azapović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara