Srbi reagirali zbog Kosova: "Šuker nas provocira!"

Srbi reagirali zbog Kosova: "Šuker nas provocira!"

Foto: Screenshot/Dnevni Avaz

DAVOR ŠUKER stvarno zna odabrati trenutak. Nakon što je Josip Šimunić pozdravom "Za dom" uznemirio duhove ustaša i partizana te izazvao bijes među Srbima s obje strane granice, Šuker je susjede šokirao najavom kako će Hrvatska biti prva zemlja koja će odigrati prijateljsku utakmicu s Kosovom, čim to FIFA dopusti.

Kosovo, unatoč nastojanjima tamošnjeg nogometnog saveza i lokalnih političkih moćnika pomognutim albanskim lobijem u Švicarskoj, još uvijek nije punopravni član nogometnih organizacija. Pravila nalažu da tu odmetnutu srpsku pokrajinu mora priznati većina zemalja članica UN-a, a tek onda može ući u punopravno članstvo UEFA-e i FIFA-e. Kosovo vjeruje da se taj dan bliži, a riječi ohrabrenja stižu im sa svih strana, osim Srbije i njenih saveznika u UEFA-i, Španjolske i Rusije. No, ako prvaci svijeta nisu uspjeli zaustaviti nedavno nogometno priznanje Gibraltara, Srbija će još teže zaustaviti nogometnu samostalnost Kosova.

Kosovari su se bacili u potragu za protivnikom koji bi uveličao povijesnu prvu utakmicu, a Hrvatska je od ranije spominjana kao favorit, uz BiH i Mamićev Dinamo. Prije nekoliko godina upravo su zagrebački "modri" bili blizu odigravanja utakmice s Kosovom, no odustali su zbog pritisaka Srbije i UEFA-e.

Davor Šuker za Dnevni Avaz je potvrdio kako će Modrić, Srna, Mandžukić i ostali Kosovu biti ono što je Hrvatskoj bio SAD 17. listopada 1990. godine.

"Igrat ćemo u Prištini sa Kosovom. Samo da dobiju zeleno svjetlo FIFA-e", izjavio je Šuker potvrdivši želju Fadila Vokrija, predsjednika kosovskog saveza, koji je nedavno najavio isto.

FSS: Šuker provocira!

Reakciju srpskog saveza nije trebalo dugo čekati. Odbor za hitna pitanja FSS-a samo par sati kasnije izdao je priopćenje.

"FSS je revoltiran ovakvom najavom predsjednika Šukera i smatra je još jednom u nizu provokacija upućene ka našoj zemlji, nogometu i nacionalnoj organizaciji. Mi ćemo nastaviti, zajedno sa nadležnim državnim organima, borbu za poštovanje srpskih nacionalnih interesa, a u okviru legalnih razgovora u sjedištu FIFA-e.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznenađeni smo da je samo dva dana posle incidenta koji je uzbudio nogometni svijet predsjednik HNS-a dao izjavu koja podiže strasti u regiji. Iako je država Hrvatska priznala takozvanu državu Kosovo, pozivamo kolege iz HNS-a, kao i ostale članove nogometne obitelji, da poštuju statute krovnih organizacija UEFA-e i FIFA-e, a koji su po ovom pitanju vrlo precizni", stoji u priopćenju srpskog nogometnog saveza.

Srebrić: Bolje bi bilo da se novac dijeli 70:30 u korist saveza
 
Zorislav Srebrić je novinaru Avaza komentirao i raspodjelu bogatstva od Svjetskog prvenstva.
 
"Nema kamiona, milijuna maraka, eura, dolara... Dobit će se izvjesna svota, ali nije toliko koliko se piše. I to što se dobije ide na rashod, ide na premije. Samo za pripreme uoči Brazila otići će oko milijun eura. Za saveze kakvi su naši i bosanski najbolji omjer podjele bio bi 70:30 u korist Saveza, da bi savezi živjeli i „hranili“ druge selekcije", rekao je Srebrić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara