Tko je kriv za jezive scene s Kantride: Policija sa psima upala među navijače s djecom!

Foto: Hina

DERBI Rijeke i Hajduka na Kantridi pokvarile su ružne scene na tribinama. Nakon pogodaka za konačnih 1:1 počele su bakljade na obje strane, prvo Armada, onda Torcida, pa su poletjele prve stolice i baklje, a na kraju je na tribine poslana policija da smiri situaciju.

> Jadranski derbi bez pobjednika, Torcida i Armada divljale na Kantridi!

Počelo je sa zviždanjem pokojnom Markoviću

Sve je počelo još prije prvog zvižduka. Kao i sve utakmice 11. kola, i ona na Kantridi počela je minutom šutnje za preminulog bivšeg predsjednika HNS-a Vlatka Markovića, no ovdje je ona izazvala reakciju s tribina. Odjeknulo je ono poznato "HNS pederi", pa salve zvižduka...

Kad je derbi krenuo, navijači su počeli svoj okršaj na tribinama, koji se zahuktao nakon pogodaka. Bakljade su nakratko prekinule utakmicu, a s tribine gdje je bila smještena Torcida poletjele su baklje i stolice prema domaćim navijačima, dok je dio pao među obitelji s djecom. Prema Hajdukovom treneru Igoru Tudoru doletio je i jedan kišobran.

Torcida i Armada se gađale bakljama i sjedalicama

Uzvratila je i Armada, čiji su pripadnici brzo stigli sa svoje na susjednu tribinu, gdje je organizator utakmice ostavio premalo prostora među domaćim i gostujućim navijačima. Letjele su baklje, kamenje i stolice, a Rječani su se sukobili sa policijom koja ih je držala dalje od Torcide.

Sukob na tribinama redari nisu mogli spriječiti pa je poslana interventna policija sa psima napadačima.

Policija zaustavila proboj Torcide prema terenu

Na gostujućoj tribini, gdje je bilo i male djece, nastao je kaos. Ubrzo je velik dio gostujućih navijača pred policijskim naletom i suzavcem, koji je prema svjedočanstvu slovenskog novinara bačen na Splićane, napustio tribinu i situacija se stišala, no ne i potpuno smirila. U metežu je razbijen i objektiv fotografu slovenskog portala Siol.net.

 

Torcida je pokušala probiti vrata koja su vodila do terena, no snage reda su zaustavile proboj.

Mišković: Ovo je sramota za sve nas

Prvi čovjek Rijeke Damir Mišković kazao je: "Ovo je sramota za sve nas".

Predsjednik Hajduka nakon utakmice je rekao: "Ne opravdavam nikoga, ali vidio sam da su prvo krenule baklje na domaćoj tribini, pa onda i na gostujućoj". Same nerede nije komentirao.

Prema prvim informacijama ozlijeđeno je više osoba, među kojima i četiri policajca. Broj privedenih tek se očekuje.

Tko je kriv?

 Rasprava je već počela o tome tko je bacio prvi kamen. Splićani tvrde da su iz Rječani prvi gađali kamenjem, a domaći da je Torcida prva napala mirne domaće navijače. To je ionako manje bitno, jer ponašanje obiju skupina bilo je neprihvatljivo.

Pravo pitanje je kako su dvije brojne i aktivne navijačke skupine na tribine na utakmicu visokog rizika unijele na desetke bengalki i ostale pirotehnike. Također, velik dio krivnje je na organizatoru utakmice, koji je među navijačima ostavio premalu tampon-zonu. Ministarstvo sporta, MUP i HNS davno su najavili kako je vrijeme da organizatori utakmica počnu preuzimati veću odgovornost za eventualne posljedice. 

Treće, ali nikako manje važno, je pitanje reakcije policije, koja je očito bila spremna i opremljena za nerede. No, je li upad na tribinu sa psima napadačima i suzavcem bilo najpametnije rješenje? Sjećanje na prvomajske nerede 2010. najbolje govori kako kriva procjena policije može dovesti do tragičnih posljedica, a i ovaj put na Kantridi, kao i tada na Maksimiru, policija je navalila na sve, ne radeći razliku između onih koji su divljali i onih koji su mirno sjedili.

I Rijeka i Hajduk ove sezone su već više puta kažnjeni zbog ponašanja svojih navijača, ali ovaj sukob dviju skupina je prvi veći u Hrvatskoj nakon dugo vremena, čime su Armada i Torcida samo otežale navijački status u domovini i otežale navijačku borbu protiv kriminala u hrvatskom nogometu.

Osim toga, Rijeka sljedećeg tjedna na Kantridi, koja je jedva dobila dozvolu od UEFA-e, dočekuje španjolski Betis. Ovakve scene mogle bi utjecati i na raspoloženje europske nogometne federacije u budućnosti, posebno kad se zna koliko je Michel Platini (ne)sklon hrvatskim navijačima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara