Trenutak istine: Što je Mamić otkrio svojom novom akrobacijom?

Trenutak istine: Što je Mamić otkrio svojom novom akrobacijom?

Foto: Screenshot; Sekunda nakon što je Zdravko Mamić rekao: Dinamo ima blizu 90 igrača pod ugovorom. Znate koji je to enorman novac? To je neviđen novac".
Video: Damir Horvatović

ZDRAVKO MAMIĆ bio je u elementu. Kao i uvijek, pročešljao je sve dnevne aktualnosti, otvorio desetak tema, postavio još više pitanja, ali na malo njih odgovorio. Otkrio je, međutim, puno toga.

I opet je vladao pozornicom. Bio je gazda, šef, mesija, idol svih nadobudnih balkanskih kvazi-menadžera. On je odbio predsjednika Arsenala, on je posramio Interove emisare, ostvario još jedan povijesni transfer, pa opet prozivao ministre i imenovao neprijatelje.

Osim o senzacionalnom transferu Matea Kovačića u Inter, progovorio je o ostalim mladim igračima i pravom poslu kojim se Dinamo bavi, a nije nogomet - prodajom golobradih mladića na "zapadno tržište".

Bolna istina: Vizija hrvatskog nogometa je prodaja maloljetnih dječaka

"Do sada je bila granica 18 godina, sada pada na 16., EU će vas otimati čim napravite dva na nozi, taj scenarij je već viđen u Sloveniji. Dinamo ima blizu 90 igrača pod ugovorom. Znate koji je to enorman novac? To je neviđen novac", rekao je Mamić zastavši na trenutak u kojem su mu oči zaiskrile, a na licu zasjao osmjeh: "Neće ti svi igrači igrati u Dinamu. Zašto smo potpisali ugovore? Jer ne možemo rano prepoznat tko će biti igrač. A moraš se zaštitit da ga netko ne mazne, da ti ne pobjegne neki Kovačić ili Halilović. U eri Barišića i mene nije pobjegao niti jedan igrač iz Dinama. Imamo jasnu viziju".

"Vi kažete klub nema viziju, ali ovo je produkt vizije. Sve je počelo s Bišćanom i njegovim odlaskom u Liverpool". Od tada, 2001. do danas, Mamić je na prodaji igrača zaradio više od 100 milijuna eura.

"I ja bih htio da Dinamo pobjeđuje i osvaja trofeje, ali to je realnost. Ti europski zakoni, tržište, snaga europskih klubova", dodao je potvrdivši riječi hrvatskog izbornika Štimca koji je dan ranije u Sarajevu također objavio kako je vrijeme da se pomirimo i odustanemo: "Danas moramo 12 godina raditi s mladima koji će odigrati jednu sezonu na vrhunskom nivou i otići. Moramo se pomiriti da smo proizvođači i nikada nećemo imati snažne lige kao neke europske zemlje".

Ako su se čelni ljudi hrvatskog nogometa predali i pomirili s konstantnim rezultatskim neuspjesima nauštrb zarade, tko su navijači da se nadaju nečemu većem.

"Možete biti mirni i ponosni na ono što radi vaš klub", umirio je Mamić navijače za svaki slučaj.

Država "prevarila" Mamića za gotovo 17 milijuna kuna?

Drugu veliku temu načeo je govoreći o novim "monstrumima" koji rade na rušenju Dinama. Nije dobro podnio kritike na račun trgovanja djecom, a još manje optužbe o neplaćenom porezu na silne milijune koje je preko Dinamovog računa uprihodio.

Onda je Mamić otkrio kako ga je država izigrala i naplatila PDV i kamate u iznosu od gotovo 17 milijuna kuna. Pročitao je izvještaje poreznog nadzora proteklih godina dok nije bilo primjedbi. "A onda su došli glavešine. Bili su tu par mjeseci i evo rješenja. Niste plaćali PDV na ino-usluge. Ne piše nigdje, ali pokazali su mi mišljenje u nekom časopisu ali koje nije u zakonu. Mi smo rekli da nismo znali, a imam dva revizora jer hoću da bude sve po zakonu. Kažu, mi moramo platiti 26,3 milijuna kuna i kamate 7,2 milijuna kuna. Ministarstvo financija je poništilo rješenje. Prvostupanjski pošalje opet rješenje, mi opet žalbu, drugostupanjski je opet poništio. Grad Zagreb, prvostupanjski, napravio je novo rješenje, nije bilo više 35 nego blizu 17 milijuna kuna za PDV i kamata 5,5 milijuna kuna. Na Badnjak, kad mi se Bog ukazao porukom, jer ja s Bogom imam direktnu komunikaciju stalno, dao sam nalog da se plati dug, ali krenuo u pravnu bitku. Platio sam dug koji ne priznajem. Platio sam jer je to jedino što su mi našli sve ove godine da nije u redu, pa da ne mogu reći da je Dinamo griješio. Idemo do kraja", rekao je Mamić i onda otkrio što ga zaista muči:

"Država je imala kampanju, ako platite dug odmah, oslobođen je kamata. Ja dođem u poreznu upravu i kažem: Dečki, ja ću odmah platiti taj dug, taj PDV, i dobim ga nazad za 30 dana, samo da se oslovodi Dinamo kamata. E, kažu, ne može, postupak je u tijeku, ne znamo koliko bi vam izračunali. I ja opet pušiona! Odnosno Dinamo. Da smo tada platili taj PDV, ne bi bilo onih 7 milijuna kamata koje sam platio u 12. mjesecu. Stalno mobbingiranje".

"Epilog svega... Rješenje u kojem Dinamo mora od 1.1.2013. uvoditi knjigovodstvo i računovodstvo i plaćati porez na dobit, i drugo, moramo napravit fiskalizaciju. Ja čestitam državnoj upravi. Podržavam. Ali neka mi netko kaže, tko je u Hrvatskoj od 47 tisuća udruga dobio takvo rješenje. Nema problema. Nikad u mojoj niti jednoj tvrtci, niti obitelji, nije bila dužna državi niti jednu lipu", rekao je Mamić vidno razočaran zbog takvog raspleta situacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što to znači za Dinamo i Zdravka Mamića? Ništa strašno, osim što će dio kolača od transfera morati podijeliti s državom. Ministar Željko Jovanović to je jasno potvrdio nakon Mamićevog izlaganja, a njegovi inspektori, ako ikada dođu na Maksimir, teško će naići na propuste, jer se Mamić naoružao s čak dva revizora koji trebaju brinuti da je sve po zakonu.

Koga je Mamić pitao smije li graditi hotel na stadionu svih Zagrepčana?

Treće važno otkriće tiče se stadiona na Maksimiru. Mamić se još jednom pohvalio ulaganjima u gradsko vlasništvo, koje bi trebalo biti na ponos svim građanima Zagreba, no čini se kako će ostati u raljama jedne obitelji.

"Pa taj stadion je vlasništvo grada Zagreba, a Dinamo ga drži na životu. Svi računi su u poglavarstvu, u FINA-i, u HNS-u, u UEFA-i... Mi financiramo vlastitim sredstvima gradsku imovinu". 

Osim konstantnih estetskih radova i aktualnih ispod "Juga", Mamić je obećao "stadion i kamp u jednom", hotel tik uz tribine. Slažu li se s tim građani, pravi vlasnici Maksimira kako i je i sam Mamić rekao, manje je bitno.

Ako ste propustili, pogledajte cijeli Mamićev govor o Kovačiću, Haliloviću, transferima, Dinamu i porezu i nenogometnim temama!

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara