Uefin besmisleni rat

Foto: Index, Screenshot

UEFA je, kao što je posljednjih mjeseci postalo uobičajeno, tek satima nakon Dinama službeno objavila svoju odluku o novoj kazni za zagrebački klub. Dinamo je kažnjen zbog uvreda s tribina na račun Zdravka Mamića i HNS-a na utakmicama s Austrijom u Beču i Sheriffom na Maksimiru. UEFA-i mora platiti 70 tisuća eura, a protiv PSV-a će igrati na (ovaj put prisilno) praznom Maksimiru.

> Dan kada su se Mamiću isplatila poziranja sa Ciganima i Srbima

Srećom po Dinamo, UEFA je dva incidenta odigrana u razmaku od mjesec dana spojila u jedan slučaj te su time "Modri" dobili još jednu šansu prije eventualne najteže kazne, izbacivanja iz natjecanja.

No, istina je da je Dinamo ustvari kažnjen s dvije utakmice pred praznim tribinama, samo što je UEFA odlučila pola kazne suspendirati na probacijski period od pet godina. To znači da bi sljedeći incident u narednih pet godina, automatski aktivirao drugu utakmicu suspenzije, no pitanje je hoće li "modri" dobiti i dodatnu kaznu.

Uefin rat protiv rasističkih slova

Po istom receptu kažnjena je prošlog tjedna i Legija iz Varšave, uz Dinamo jedan od najgorih klubova na ovogodišnjoj listi FARE-a i UEFA-e po incidentima i naplaćenim kaznama. Poljski primjer samo je potvrda riječi Dinamovog direktora Svetine kako UEFA nema ništa protiv Dinama već je na snagu ove godine stupio novi pravilnik kojim je Platini krenuo u rat s novim "najvećim neprijateljem nogometa" - rasizmom.Isto kao što su povici "Mamiću, cigane" i "HNS, pederi" stručno svrstani u kategorije rasizam i homofobija, tako su i Poljaci kažnjeni prema najstrožim kriterijima koji uključuju nultu stopu tolerancije za štogod se nađe na stadionu, a da vrijeđa neku skupinu ljudi.

Legia je kažnjena zbog već tradicionalnog transparenta "Wild Boys", na kojem je slovo "S" napisano "rasističkim fontom" (!). Istina, radi se o desno nastrojenoj skupini navijača, o slovu koje, istina, podsjeća na čuveno SS Hitlerovog Schutzstaffela, i očito je da se radi o jeftinoj navijačkoj provokaciji. No, ovakva politika UEFA-e dovela je borbu protiv rasizma do apsurda.

Kažnjavanje "krivog fonta" ili "rasističkih" slova prvi bi mogao osjetiti rimski Lazio, koji u imenu ima SS, što se može dvojako protumačiti kada se zna kojoj ideologiji pripadaju, ili su pripadali, klub i njegovi navijači, a koja se ističe i na transparentima. Lazio bi, prema novoj politici UEFA-e, za svaku utakmicu u Europi trebao plaćati kazne, a takvih primjera je mnogo na Starom kontinentu.

Ne tako davno vruća tema bila je i "južnjačka" zastava Torcide koja se već desetljećima vijori s poljudskih tribina. HNS i UEFA zastavu konfederacije smatrali su rasističkom zbog njenog povijesnog značenja, no ona je i dalje dio navijačke koreografije u mnogim zemljama kao simbol otpora Juga prema Sjeveru. Zastavu je na svoj popis stavio FARE, a UEFA ju je do sada tolerirala.

"Cigani" i "Židovi" zabranjeni na stadionima?

O apsurdu kazne Dinamu već je i previše rečeno. Ono što je danas Rom, nekad je bio Cigan, a riječ se uvriježila u gotovo svim jugoslavenskim jezicima, Češkoj, Slovačkoj i Latviji, ne samo kao pejorativan termin za ovaj narod već i kao uvreda za osobu bilo koje boje kože, koju se smatra lažljivom i nepoštenom. Na maksimirskim tribinama vjerojatno ima i Roma koji Mamiću viču "cigane", no ne misli da time vrijeđa svoju braću i sestre. Pokušao je i Mamić preko Totija i "tate" Dedića objasniti UEFA-i da tu nema rasizma, pa je pitanje tko tu koga zapravo diskriminira. Nije li UEFA-in potez da zabrani riječ "Cigan" samo po sebi uvreda za sve koji toj skupini pripadaju?

O sličnoj temi povela se ovih dana rasprava u Engleskoj, gdje je borba protiv rasizma, zbog iznimno mješovitog društva na puno višoj razini nego u Hrvatskoj.Navijači Tottenhama, koje većinom čine londonski Židovi, sebe nazivaju "Yid Army", a riječ "Yid", koja u određenom kontekstu može biti uvreda kao i primjerice "cigan", izvikuju sa tribina hrabreći svoju momčad. U totalnom ratu protiv rasizma engleski je savez odlučio zabraniti takve povike, iako ga Židovi koriste sami za sebe, na što su navijači "Spursa" žestoko odgovorili skandiranjem te riječi 40 minuta prije prvenstvene utakmice. Čak se i britanski premijer upetljao u slučaj rekavši kako je zabrana suluda te kako reći nekom "Yid" nije u redu samo ako je motivirano mržnjom.

UEFA tvrdi da HNS vode homoseksualci?

Još apsurdniji primjer je s povikom "HNS, pederi, nogomet ste sjebali". Homofobija!? "Strah i averzija prema osobama homoseksualne orijentacije", nije baš ono što motivira navijače da vrijeđaju HNS, osim ako UEFA želi natuknuti kako hrvatski nogometni savez vode homoseksualci. To bi bila druga priča...

Naravno da takvim povicima nije mjesto na sportskim natjecanjima, te ih treba osuditi, no to nije bit ovog teksta. Isti povici već mjesecima odjekuju sa hrvatskih stadiona, ne samo od BBB-a, i ne čini se da će stati. "Peder" je bio Ćiro Blažević, danas je "peder" Štimac kada igra Hrvatska, kontekst se mijenjao, no povici nikada nisu bili shvaćeni kao uvreda homoseksualnoj zajednici. Prijeti li onda i reprezentaciji opasnost od izbacivanja sa Svjetskog prvenstva ako se ista skandiranja ponove protiv, recimo, Belgije ili u dodatnim kvalifikacijama za SP?

UEFA-i je svejedno, njoj odgovara ovakva situacija, dokle god može puniti blagajnu prodavajući moral i bonton širom Europe. Možda je zato nemoguće očekivati da posluša i poruku iza navijačkih povika i učini nešto na uklanjanju njihovog uzroka, koji u hrvatskom slučaju ima ime i prezime.

Ovako, UEFA-in rat podsjeća na borbu protiv nevidljivog neprijatelja, američki rat protiv terorizma i slične pokušaje nametanja novih ograničenja za tobožnju sigurnost ostatka nogometne publike. Cilj je, naravno, micanje s tribina svih nepoćudnih skupina protivnika vizije "modernog nogometa". Posljedice vidimo svakog tjedna na ulasku na Maksimir, na koji se već neko vrijeme može samo uz osobnu iskaznicu i domovnicu/rodni list. Politika "identificiraj, kazni, eliminiraj" već daje rezultate, no suprotno najavama povratka "običnih navijača", tribine su sve praznije i praznije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara