Ukrajinci se rugaju Dinamu? "Neosvojiva tvrđava Maksimir jednog dana bit će jedan od najmodernijih europskih stadiona"

Ukrajinci se rugaju Dinamu? "Neosvojiva tvrđava Maksimir jednog dana bit će jedan od najmodernijih europskih stadiona"

Foto: Goran Mehkek / Cropix

DYNAMO kijevski i Dinamo zagrebački sutra na Maksimiru igraju zadnju utakmicu u skupini Lige prvaka ove godine. Povodom gostovanja u Zagrebu, Ukrajinci su navijačima predstavili stadion na kojem igraju.

> Dynamo oslabljen kod Dinama: Niko Kranjčar dolazi samo kao navijač, kapetan Gusev i branič Khacheridi ozlijeđeni

Pod naslovom "Gradi i uništavaj", donose priču kako je stadion njihovog hrvatskog imenjaka sagrađen 30-ih godina 20. stoljeća, nakon čega je dva puta nadograđivan - 1987. i 1999. Prvi put zbog Univerzijade, a drugi "na želju predsjednika Franje Tuđmana koji je obožavao nogomet".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kijevljani pišu kako bi "na kraju najnovije obnove, stadion od kvadratnog, trebao dobiti ovalni oblik, a tribine koje primaju 37 tisuća gledatelja, dodatnih 16 tisuća mjesta. U budućnosti, Dinamo će imati nove prostorije za upravu kluba, VIP lože, veliki "Hall of fame", luksuzni hotel, zgradu nogometne akademije, restoran, fitness centar i luksuzni smještaj za gostujuće momčadi, koji će biti u prostoru što povezuje zapadnu i sjevernu tribinu."

Iz bajke koju čitamo na stranicama Dynama, trgne nas spoznaja kako je obnova stadiona "koji će postati jedan od najmodernijih u Europi" otkazana na neodređeno još prije desetak godina.

"Bože! Blagoslovi sve koji ulaze u ovu kuću. Zaštiti i pobrini se za one koji odlaze i daj mira onima koji ostaju." uvod je u priču o tome kako je raspad Jugoslavije počeo upravo na stadionu na kojem Dynamo sutra gostuje kod Dinama i to neredima prije neodigrane utakmice domaćina i Crvene Zvezde. "Uslijedio je hrvatski Rat za nezavisnost, u kojem su poginuli navijači Dinama, na koje podsjeća spomenik ispod zapadne tribine, uvijek pun cvijeća."

I dok je ovo što su napisali korektno, slijedi dio koji izgleda kao da se u Kijevu sprdaju na račun Dinama: "Punim Maksimirom vlada posebna atmosfera tijekom utakmica Dinama i reprezentacije Hrvatske". Navijači ni minute ne staju s navijanjem, čak ni kada njihovi ljubimci gube. Dinamu se to još i događa, ali reprezentaciju je ovdje uspjela pobijediti jedino Engleska 2008. Maksimir je neosvojiva tvrđava za goste" pišu Ukrajinci, ali podsjećaju kako je njihov Dinamo ipak tamo slavio u pretkolu LP 2003.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara